Обала Слоноваче: Приведен Лорен Гбагбо

ПАРИЗ- Француске специјалне снаге привеле су лидера у Обали Слоноваче Лорена Гбагбоа и предале га вођама опозиције, након што су француски тенкови извршили пробој према његовој резиденцији, изјавио је данас Гбагбов савјетник у Француској. "Гбагбоа су ухапсиле француске специјалне снаге у његовој резиденцији и он је предат лидерима побуњеника", рекао је Ројтерсу овај извор. Француски […]

понедељак, 11 априла, 2011 / 20:03

ПАРИЗ- Француске специјалне снаге привеле су лидера у Обали Слоноваче Лорена Гбагбоа и предале га вођама опозиције, након што су француски тенкови извршили пробој према његовој резиденцији, изјавио је данас Гбагбов савјетник у Француској.

"Гбагбоа су ухапсиле француске специјалне снаге у његовој резиденцији и он је предат лидерима побуњеника", рекао је Ројтерсу овај извор.

Француски војници данас су први пут ушли у највећи град Обале Слоноваче Абиџан од када се воде сукоби између присталица Лорена Гбагбоа, који одбија да призна изборни пораз, и снага лјалних међународно признатом предсједнику Аласанеу Уатари.

Француски хеликоптери гађали су Гбагбову резиденцију, послије напада његових снага на службенике УН и цивиле.

Дописник агенције АП са лица мјеста видио је 25 војних возила, укључујући тенкове и оклопне транспортере како напуштају француску војну базу.

Сукоби су се догодили након што је Уатара позвао на отварање банака и предузећа послије неколико седмица интензивних борби у Абиџану, који је трговинска пријестоница Обале Слоноваче.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун и француски предсједник Никола Саркози јуче су одобрили нападе, који су трајали до касно у ноћ, оптужујући Гбагбоа да користи тешко наоружање против цивила у покушају да остане на власти, четири мјесеца након што је на изборима изгубио од Уатаре.