Оба ХДЗ траже сједницу ПИК

БАЊА ЛУКА – Предсједник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Драган Човић изјавио је да је са предсједником ХДЗ-а 1990 Божом Љубићем затражио да се сазове сједница Савјета за провођење мира (ПИК) у БиХ у вези са најављеним сазивањем сједнице Дома народа Парламента Федерације БиХ (ФБиХ), јер је ПИК тај који има одговорност и координише ОХР-ом. […]

субота, март 5, 2011 / 08:42

БАЊА ЛУКА – Предсједник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Драган Човић изјавио је да је са предсједником ХДЗ-а 1990 Божом Љубићем затражио да се сазове сједница Савјета за провођење мира (ПИК) у БиХ у вези са најављеним сазивањем сједнице Дома народа Парламента Федерације БиХ (ФБиХ), јер је ПИК тај који има одговорност и координише ОХР-ом.

"Треба јасно поручити да нико не може бити изнад устава и закона и сазивати Дом народа. Охрабрен сам што сам посљедњих дана имао на десетине разговора с интелектуалцима који нису везани уз политику и који су нам дали подршку за политику коју водимо", рекао је Човић.

Говорећи о најави конституисања федералног Дома народа, Човић је рекао да ће ХДЗ као озбиљна политичка опција у хрватском коалиционом блоку имати јасан одговор, нарочито ако су рјешење неуставна, али да медији нису мјесто гдје ће изнијети рјешења овог проблема.

Човић сматра да до 10. марта, за када је сазвана конститутивна сједница, има смисла водити разговоре, али и након тога, те упозорава да ако се повуче потез више, онда ће бити мање маневарског простора. "Стање је уистину забрињавајуће и сви они који прате збивања у БиХ, а нису дали свој кључни допринос да би избјегли ово стање, нису уопште разумјели шта је БиХ или, пак, свјесно пуштају утакмицу у којој нико неће бити добитник", рекао је Човић.

Он каже да су из ХДЗ-а доњу границу за формирање власти већ пренијели свима, па и предсједнику СДП-а Златку Лагумџији и показали максималну кооперативност и жељу да се пронађе рјешење. Човић додаје да насилна рјешења у вези са сазивањем Дома народа захтијевају одговор.

Одговарајући на питање да ли је забринут јер дио странака из Сарајева у разговорима с међународном заједницом етикетира ХДЗ БиХ да припрема нереде и радикализацију, Човић је рекао да о томе не зна ништа и да то није истина.

"Међутим, сама чињеница да неко покушава сазвати дио законодавне власти изван устава и закона који вриједе у БиХ су више него довољан показатељ да се стање радикализује. Ако је неко покренуо сличне потезе, онда мора очекивати реакцију. Као предсједник ХДЗ БиХ, учинио сам све да дође до компромисног рјешења проблема у БиХ како би успоставили власт која чини дух ове земље", рекао је Човић.

Он је појаснио да то значи да легитимни представници три народа треба да буду у власти и договоре се о промјени Устава како би заувијек избјегли овакву ситуацију.

"Не могу вјеровати да СДП, или његово водство, ово ради самостално. Немам ниједног аргумента који говори друго, али је све одавно прешло оквире рационалног понашања", рекао је Човић и сложио се са оцјеном предсједника СНСД-а Милорада Додика да је политику коју води Лагумџија политика надгласавања и мајоризације, те да други народи нису добро дошли у БиХ.

Човић је оцијенио одговорним потезом то што је предсједник РС дошао међу избјегле Хрвате и позвао их да се врате. "Додик је до сада испоштовано све што смо договорили. Слично је поручио и предсједник Хрватске Иво Јосиповић, који је признао да је Додик испунио сва обећања", рекао је Човић.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *