О. Тадић: Пут у ЕУ зависи од договора Бање Луке и Сарајева

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић изјавио је да се БиХ, када је у питању њен пут ка Европи, тренутно врти између искрених захтјева Бања Луке да се иде ка ЕУ и захтјева из федералног Сарајева да се овај процес искористи за прекомпоновање БиХ. "Мора се врло јасно рећи да европски пут зависи […]

уторак, 23 августа, 2011 / 14:38

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић изјавио је да се БиХ, када је у питању њен пут ка Европи, тренутно врти између искрених захтјева Бања Луке да се иде ка ЕУ и захтјева из федералног Сарајева да се овај процес искористи за прекомпоновање БиХ.

"Мора се врло јасно рећи да европски пут зависи од договора Бања Луке и федералног Сарајева", поручио је Тадић, који је и члан Заједничке комисије за европске интеграције, те оцијенио да је тај договор лако достижан ако се поштује Дејтонски мировни споразум.

Све остало, истакао је Тадић, представља губљење времена и покушај да се кроз процес европских интеграција постигне нешто од ратних циљева који су доживјели историјски фијаско.

Према његовим ријечима, и на данашњој сједници Комисије, на којој су разматрани извјештаји о раду Савјета министара и Дирекције за европске интеграције (ДЕИ) у прошлој години, провијавали су покушаји да се гласањем о овим извјештајима "аминује" оно што не ваља, иако је из извјештаја очито да БиХ није нимало ближа ЕУ, али и теза да су ентитети проблем за улазак у ЕУ.

Говорећи о испуњавању преосталих приоритета БиХ на путу ка ЕУ, а то су усаглашавање Устава са пресудом Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци", те усвајање закона о државној помоћи и попису, Тадић је рекао да о њима није разговарано данас, нити је програмом рада предвиђено њихово разматрање.

"Мислим да ова комисија неће ни имати ту прилику, јер се ради о крупним политичким питањима којима треба да се баве најважнији политички фактори у БиХ", закључио је Тадић.0 КОМЕНТАРА