О Сребреници питате само Србе: Лепосавић нуди извињење, али остаје на фукнцији док га не смијени Скупштина

Министар правде, људских и мањинских права у Влади Црне Горе, Владимир Лепосавић, поручио је да ће наставити да врши ту дужност док год му Скупштина даје повјерење и да је спреман да се извини свакоме кога су његове ријечи повриједиле.

петак, 9 априла, 2021 / 09:56

Лепосавић је рекао да је непријатно изненађен тврдњом да је његово јавно дјеловање, наводно од почетка, у великој мјери одступало од званичних ставова Владе и Споразума који су 8. септембра потписали лидери коалиција парламентарне већине.

Наводећи да једна од обавеза преузетих овим споразумом гласи "одговорно спровођење свих међународних обавеза", Лепосавић је истакао да ово подразумијева и обавезу свих чланова Владе Црне Горе да не забораве да их нису изабрали страни савезници, већ грађани посредством својих посланика.

Он је рекао да не негира, нити релативизује пресуђени злочин геноцида у Сребреници и додаје да на то нема право, саопштено је из ресорног министарства.

– Посланичко питање је гласило да ли бих ја признао злочин геноцида. То питање је дио уобичајене, монструозне политике Демократске партије социјалиста којом се изазива раздор и међусобно завађање – рекао је Лепосавић.

Он каже да је био свјестан да то посланичко питање није било постављено из добре намјере, нити да би допринијело поштовању међународних обавеза и оздрављењу друштва, него да би се сурово манипулисало трагичним осјећањима Срба.

– Ово питање се увијек поставља само министрима и јавним функционерима који су Срби, зато што они који га постављају посебно рачунају на чињеницу да су небројене жртве српског народа остале без сатисфакције и задовољења правде – навео је Лепосавић.

Према његовим ријечима, тај осјећај неправде константно изазива сукобе на свим нивоима друштва и спречава истинско помирење па је, знајући то, сматрао да је неморално и нестручно да на ово питање одговори неодређено.

– Одговор на ово питање сам дао и као човјек и као члан Владе – рекао је Лепосавић који истиче да уважава обавезност одлука Хашког трибунала, али да задржава право да изнесе критички став о његовом раду, као што се то уобичајено чини у јавном говору у свим европским и цивилизованим земљама.

Лепосавић напомиње да том критиком није угрозио углед земље, да изношењем критичког става не намјерава да поништи важност одлука тог суда, него да освијести јавни дијалог.

Он је рекао да је изнио јасан став и стручно утемељен коментар о ономе што су други спремни да напусте и при најмањој пријетњи, остављајући друштву да се вјечито носи са манипулацијама, наметањем кривице и непријатељством.

Лепосавић је истакао да је захвалан на прилици коју је добио 4. децембра да у својству министра правде, људских и мањинских права служи грађанима и предводи реформе ради успостављања владавине права и елиминисања система корупције и криминала који је владао 30 година.