О соле мио електрана

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је енергетска компанија "Анасалдо – Италија" заинтересована за изградњу електране на сунчеву енергију у Српској. "Данас смо у Милану гдје разговарамо са представницима `Ансалда`, који се интегрисао са јапанском `Тошибом` и вечерас учествујемо у промоцији ове заједничке компаније. Ако буде постигнут договор, то би значило да […]

четвртак, 9 јуна, 2011 / 08:37

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је енергетска компанија "Анасалдо – Италија" заинтересована за изградњу електране на сунчеву енергију у Српској.

"Данас смо у Милану гдје разговарамо са представницима `Ансалда`, који се интегрисао са јапанском `Тошибом` и вечерас учествујемо у промоцији ове заједничке компаније. Ако буде постигнут договор, то би значило да би у Српској могла да буде отворена фабрика носача за соларне панеле", нагласио је Додик.

Додик, који у оквиру посјете Италији данас борави у Милану, истакао је да је други важан пројекат о којем је било ријечи одбрана од поплава и изградња насипа у Српској.

Према његовим ријечима, у Италији постоји специјализована компанија која се бави овомо облашћу.

"Трећи важан пројекат о коме је разговарано је изградња преносног система од Вишеграда према Пљевљима", каже Додик.

Предсједник Српске подсјетио је да је јуче у Риму током сусрета са италијанским премијером Силвијем Берлусконијем разговарано о важним хидроенергетским пројектима на средњем току Дрине, које заједнички реализују Српска, Србија и Италија.

"Оне праве заједничку корпорацију која треба да изгради три електране чија снага ће бити укупно 300 мегавата", додао је Додик, који данашњим сусретима у Милану завршава посјету Италији.

Италијанска компанија "Ансалдо енергија" са сједиштем у Ђенови бави се градњом електрана и преносом електричне енергије. Ова фирма је 13. маја потписала са "Тошибом" уговор о сарадњи на изградњи електро- централа и електричне енергије.0 КОМЕНТАРА

 1. Све неке могуће фабрике и могућа нова радна мјеста. Изгледа да је народу довољно да имају виртуалне фабрике и виртуална радна мјеста.

  Политички виц:
  Кад је Берлускони угостио Додика приредио је баханалије у својој вили. Све најскупље манекенке дошле, најскупља јела, вила као из снова, фонтане, вртови, у гаражи 10 ферарија. Пита њега Додик: „Од куд теби све ово?“ Каже Берлускони: „Је’л видиш онај аутопут тамо?“. -„Видим.“ -„Е па 10цм с једне стране и 10цм с друге стране… И ето виле и свега осталог.“
  Следећи пут Берлускони дошао у Бакинце на парти код Додика. А Додик се свом госту по старом српском обичају похвали са својом имовином. Берлускони задивљен, све десет пута боље, бројније и љепше него код њега у Италији. У гаражи двадесет ферарија. Пита Берлускони видно изненађен:“Од куд теби све ово боље него што ја имам? Ви сте тако мала и сиромашна земља.“. А Додик ће:“Јел’ видиш онај аутопут тамо?“ -„Не.“ -„А кад си долазио овамо јеси ли видио мрежу аутопутева?“ -„Нисам.“ Додик ће на то слијежући раменима: „Па ето од куд ми.“

 2. У је*те сваки дан нова електрана, видим ја скочио напон све рачунар зуји од силног ампера што кола кроз каблове!
  Нека неко сабере колико је мегавата нових електрана договорено/договарано само у задњих мјесец дана.

  А сада да кажем нешто администратору Фронтала: Од како сте реновирали сајт ја не могу да се улогујем нормално. Покушавао сам да промјеним шифру али ни то не ради, него морам да се изнова пријављујем кад год хоћу да оставим коментар. Мислим да сте и ви примјетили да је мање коментатора одкако сте вршли редизајн, а то је сигуран знак да идете у погрешном правцу.x-(

 3. Ne valja nam pos’o.

  U uslovima oskudice kapitala i kakvih takvih resursa, najnormalnije je da se ide po svijetu i traže strateški partneri sa novcem koji može uposliti i iskoristiti naše resurse. Najnormalnije je što se ide u Kinu, tamo je mnogo zdravog kapitala, isto tako je lijepo kada se sjedi sa prvim čovjekom Italije i razgovara o povezivanju naše Drine i njihovog juga. Italija ima neku obavezu prema EU da do nekog datuma koristi određeni procenat el. energije dobijene iz obnovljivih izvora – tu je naša šansa.

  Nemam predstave koliko košta polaganje tog el. energetskog kabla po dnu Jadrana ali ne vidim tu ništa loše. Ne mislite valjda da je Berluskoni sjedio sa Dodoom da bi ga izvukao iz ovog referednumskog gliba?

  Dodo radi svoj pos’o, ali ne rade ga novinari. Oni ovakvim razgovorima trebaju prilaziti sa manje dupeuvlakačavštine a sa više zdravog razuma. Neka neko od njih malo progugla i upozna javnost sa sličnim projektima, tehničkim ograničenjima, manama i prednostima. Ovako ispada da naši novinari veličaju Dodoa jer on sa Berluskonijem srče espresso a dežurni mrzitelji dobijaju priliku da cijede gnoj po tastaturi.

 4. ex-1978, 09.06.2011. 10:07:03

  а што би се неко овдје дивио додиковој несебичној намјери да помогне у рјешавању стабилизовања италијанске енергетске ситуације!?

  Ми нисмо Руси, да продајемо плин из земље, ми имамо нашу ријеку љепотицу и звјер, ако је продамо немамо је више, ако би нам то доносило корист, нек изађе тим стручњака са јасним програмом и пројектном документацијом шта ми добијамо??

  Хоћемо ли имати најефтинију готово бесплатну ел енергију? Хоћемо ли дијелити дивиденде грађанима РС или ће то све да „иде у буџет“ из шупљег у празно гдје се по већ опробаном рецепту губи траг сваком реалном новцу који је „предвиђен“ за побољшање стандарда грађана!?
  Ако ће та добит ићи у буџет у ону рупу без дна, пиши пропало и то треба растјерати пушкама са Дрине, доста што нас и овако све пљачкају, још само фали и италијанске мафијозе да нам натоваре на врат!

 5. plaćamo sky srpske, a po letu 4 putnika.plaćamo direktora aerodroma u trebinju koji nikada neće postojati.plaćamo predstavništva širom svijeta, a nikakve vajde, advokatske kancelarije bjelosvjetske da brane kriminalca , cecu, kravica, filharmoniju, igokeu, svaki političar ide helikopterom i u wc, kraljevske akademije nauka, obezbjeđenja …rakulja, ranku, akademike, seratore, ćurguza, vasilija i grigorija….
  Da sam rasporedimo poštenije, da se ovi manijački kriminalci u vlast domaćinskije ponašaju, da vole svoj narod i rs, bilo bi nam barem malo bolje

 6. хехехе..Приједор, паде ми напамет кад помену ове сераторе, у правом смислу ријечи си им и одредио профил, нека је емисија била на тв-у поводом издаје Ђенерала Младића, и ту је један од тих сератора Микеш главом и брадом брабоња ли брабоња мучно је слушати и на крају каже „ја ћу овом приликом цитирати..“?? ја помислих сиједа глава ће сад наћи нешто Платоново, Сократово, Ајнштајново, Фројдово,…мишљење, такав му израз лица, напрего се сав сератор ко на вц шољи и кад треба да избаци ту мудрост из уста, кад оно пустиња, равна линија…цитирао је додика, јб му он матер, и то ријечима „сарадња са хагом је дејтонска обавеза“:-o

Оставите одговор