О чему је Чичић саслушаван у Тужилаштву БиХ

Протеклих дана било је нејасно да ли је Тужилаштво БиХ обуставило истрагу која се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика. У међувремену, појављују се нови свједоци у предметима који се повезују са Додиком. Данас је свједочио Миленко Чичић, власник фирме Калдера Компанy и блиски Додиков сарадник. Миленко Чичић је неколико сати свједочио у Тужилаштву […]

четвртак, 4 фебруара, 2016 / 18:08

Протеклих дана било је нејасно да ли је Тужилаштво БиХ обуставило истрагу која се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

У међувремену, појављују се нови свједоци у предметима који се повезују са Додиком. Данас је свједочио Миленко Чичић, власник фирме Калдера Компанy и блиски Додиков сарадник.

Миленко Чичић је неколико сати свједочио у Тужилаштву БиХ, али се не зна о којим предметима је ријеч. Оно што је познато јесте да се име Додика помиње у неколико предмета.

Спекулише се да је Калдера Компанy компанија умијешана у разне малверзације у вези са добијањем концесија мимо јавних процедура.

Чићић, према добро обавијештеним изворима „Слободне Босне“, сматра да ће у Тужилаштву БиХ бити саслушан везано за концесије на ријекама Бистрица и Јањина (у источном дијелу Српске) које је његова фирма добила без расписаног тендера за изградњу четири мале хидроелектране. За те потребе основана је фирма Хидроелектране „Бистрица“ д.о.о. Србиње. Уговор између овог предузећа и Владе Републике Српске склопљен је у аугусту 2006. године.

Чичић је шест година касније концесије односно фирму ХЕ Бистрица, чији је био 90-постотни власник, продао компанији БДY Цзецх а.с. из Прага, чији је већински власник Милутин Перић. Иначе, ова компанија из Чешке углавном се бавила прометом некретнина и играма на срећу. Мића Калдера је на овом послу зарадио десетак милиона марака и при том задржао 30 посто удјела у ХЕ Бистрица. Добит од те трансакције подијељена је према заслугама. Један од најзаслужнијих што је Миленко Чичић добио овај посао био је тадашњи премијер Владе Републике Српске Милорад Додик.

Помиње се и ГП Крајина која је изградила десетине зграда у Бањој Луци, а да нису плаћене дажбине држави.

Чичић није давао изјаве након изласка из тужилаштва.0 КОМЕНТАРА

 1. Ne znam je li istina da ovaj dekica nema djece, nema unučića
  .Ne znam , nedokučivo mi je, šta je to toliko jako u ponekim ljudima da preskoče u sferu neljudskoga i da jašući na pohlepi pomisle da nikada neće Tamo.
  Što će mu onoliko koliko mu ne treba?
  Pogotovo , ako je to tudje, i ako zbog toga mnogi ostaju gladni, bez ikakvih uslova za život, a mnogi bježe ispred takvih spašavajući gole živote.
  Danas čuh podatak da svakodnevno iz mog grada s kartom u jednom pravcu ode 50 ljudi. Naravno, mladih…

  I da to nije genocid i ekonomsko-etničko čišćenje! Srpsko-srpsko čišćenje.

Оставите одговор