О чему Додик ћути(?): БиХ у НАТО!

Занимљиво је да се свјетска јавност свакодневно бави питањем убрзаног приступања Макединије и БиХ НАТО алијанси, а Предсједник Републике Српске је некако "опасно занијемио".

четвртак, 10 августа, 2017 / 06:32

Пише: Борислав Радовановић

Задњих три године објавио сам преко стотину геополитичких и геостратегијских анализа. Врло прецизно сам предвидио ратoве у Украјини и Сирији, па терористички напад у Куманову и много тога. Но, сваки мој текст завршавао се процјенама око тога како ће се свјетска дешавања рефлектовати на Балкан. Нормално, Милорад Додик није читао моје текстове, јер да јесте данас би имао јасан став око питања какво ће за свега неколико мјесеци бити наметнуто српском народу – о приступању у НАТО.

Ево позивам јавност да пита Додика око обећања да ће питање уласка Српске у НАТО бити ријешено референдумом. Небројено пута је то јавно изрекао. П(р)озивам га да данас понови своје ријечи, уз опаску да то неће изрећи пошто је ријеч референдум "нестала" из његовог вокабулара. Потврђивањем санкција Доналд Трамп је код Додика произвео "тешку амнезију" око права Срба на референдумска изјашњавања.

Но, да појасним и нешто шире околности актуелних дешавања. Свакодневно свједочимо кулминацији америчко-руских сукобљавања. То што је Путин "протјерао" неких 750 "америчких дипломата" је управо смијешно обзиром да се ова мјера односи на руске грађане запослене у америчкој амбасади. У овом реалном сукобу треба знати да НАТО преко године гомила снаге на руским границама и Путин на овај облик директног угрожавања нема адекватан одговор. Ја и даље изнимно цијеним Владимира Путина и све оно шта је учинио на општецивилизацијском плану, али морам поштовати и чињенице које говоре да је његова досадашња политика надаље неодржива.

И како то обично бива: велики геостратегијски процеси рефлектују се и на Балкан. На том плану Американци и "НАТО јастребови" скинули су рукавице. Одлучно и отворено су пред српски народ поставили питање будућег позиционирања. Или ће се Срби и декларативно одрећи Русије, а у виду формалног приступања НАТО алијанси, или ће се суочити са новим дестабилизацијама, па чак и ратовима.

Да би Александру Вучићу и пластично презентовали своје намјере западни хегемони су одлучили Македонију и БиХ убрзано увести у НАТО. Зоран Заев је због тог циља устоличен на позицију премијера и кад је Македонија у питању ту нема никаквих дилема. Дакле, питање је шта ће одлучити Босна и Херцеговина. У ствари зна се како се по овом питању опредијелила Федерација БиХ, тако да се све своди на "одлуку" Републике Српске.

Елем, како предње рекох спорну одлуку неће доносити Република Српска и њени грађани, него ће је "у наше име" то учинити Милорад Додик. Кад сам прије 4-5 мјесеци написао да ће Додик до краја ове године преузети власт на државном нивоу многи су били скептични. Данас је то мање-више ријешена ствар. Човић и Радончић врло ефикасно припремају терен за промјене какве ће недвосмислено наступити. То што Бакир Изетбеговић којекаквим апелацијама покушава опстати као бошњачки лидер тек је чин очајника дубоко свјесног да је на путу "историјског сметлишта".

Да будем искрен дубоко сам се надао да ће и Додик, заједно са Изетбеговићем, отићи у неповратан "заборав", али све су прилике да ће моје жеље остати неуслишене. Бар за наредних годину-двије. Дакле, око једне ствари не треба имати дилеме: на државном нивоу долази нова власт која ће БиХ "по хитном поступку" увести у НАТО. И Милорад Додик ће "у име Срба" донијети ову одлуку. Додик ни у примисли нема намјеру ризиковати европске санкције, попут америчких, него ће беспоговорно потписати све шта пред њега ставе. То је неминовност!

Елем, треба тежити ка објективној истини, па тако морам нагласити да билокакво Додиково противљење не би ништа промијенило у односу на ове силом наметнуте процесе. Његов проблем је понајвише што је погрешно тумачио поруке Владимира Путина, те насједао на инструментализовање Путиновог водећег идеолога – Александра Дугина, па је годинама лупетао глупости какве су му се обиле о главу. Прошле године сам писао о томе, али на његову несрећу Додик не чита моје анализе.

Овде је кључно знати и да је Александар Вучић одлучио прије Милорада Додика, само што се Вучић не саплиће на претходно изречене будалаштине. Вучић је себи оставио довољно маневарског простора и то је, прво, показао избором Ане Брнабић на мјесто премијера. Његов сљедећи потез најавио је прије пар дана кад је казао како ће донијети "историјске одлуке", које се неће допасти грађанима, али су нужне. Просто, реализоваће оно шта му је Мајкл Пенс саопштио: или НАТО или крвопролиће!

И није ту само у питању одрицање од традиционалног партнерства са Русијом, него и од свих кинеских мегапројеката (Пут свиле, Кина + 16). Многочега ће се Србија морати одрећи. Занимљиво је да ће преко Срба "свјетски полицајци" Американци дисциплиновати и Њемачку, која са америчке позиције мало превише мешетари са Русијом и Кином. Има ту још много тога за рећи, али излазимо из оквира једног текста.

Значи, ако то нешто значи, Додик ће у будућим дешавањима одржати бар једно обећање, а то је да ће Република Српска слиједити пут Србије и кад су НАТО интеграције у питању. Сад, можемо овде вратити се на 1999. годину и чињеницу да је Милорад Додик тада дјеловао као НАТО оперативац против Србије, те у предстојећим догађањима тражити аналогије, но, како год – побједници ће "писати историју". На то рачуна и Додик, баш као што калкулише и са добро му знаним српским "слабим памћењем".

Ипак, на крају, остаје ми само да подсјетим јавност на то да сам Додика у бројним текстовима називао "окупационим намјесником". Сад кажем да он своју квазиполитику може проводити још неких годину-двије, таман да реализује најновије захтјеве његових господара, али и да ће након тога бити потроше, непотребан и одбачен. Дакле, био је и остаће "окупациони намјесник"!18 КОМЕНТАРА

 1. А и онако су многи Срби полетили сами да раде у Авганистан и Ирак за ситну лову, што не би и политичари за милионе пардон милијарде подржали улазак у Нато. Проблем је у нама Бориславе, народу а не у политичарима.Ми смо као ОК, само политичари не ваљају. Продане душе за шаку долара, стока ситног зуба. И то ти је то. Ућемо у Нато и Ми и Србија и нећемо смјет писнут, али да се не заваравју и ови други (РХ и ФБИХ неће смјети писнут), сви ћемо заједно ћутати и извршавати налоге и то је то. Нечће дати да буде рата јер смо сви ту и ћутаћемо и извршавати налоге сви заједно. Биће то Братство и Јединство у ћутању

 2. Браство и јединство у ћутању, хмммммммммм.

  Одлично видиш ЦРНИ.
  Каква је геопотичка ситуација у свијету,какав однос САД и Русије, САД са ЕУ, САД- Кина, поготово кад видиш колико су јаке садашње прозападне власти у Србији, нашој матици од које овисимо, прагматично гледано,политичарима из Републике Српске неће бити проблем формални потпис са НАТО, јер ће Србију НАТО, натјерати на то?

  Да се одмах изјасним, ја сам против тога да уопште постоји нека војска у БиХ, нарочито после свих ратова у 20 вијеку.

  Прагматично гледано, који ће нам к*рац војска, троши годишње око 350 милиона КМ, значи, до сада, како је у овом облику, потрошила је преко четири милијарде марака.

  За те паре, све у односу на нашу територију, могли смо имати најбољу противпожарну, противградну, антитерористичку и сваку другу заштиту, те у њима ангажоване добро обучене и плаћене снаге,пар хиљада људи, све са најсавременијом опремом у Европи.

  Нажалост није тако, војска БиХ постоји, све под контролом НАТО-а, хтио то неко признати, или не?

  ,То је и будућа вишегодишња реалност, наравно, ако не буде неког великог рата- смака свијета?

  Кад је већ тако да се мало поиграмо.

  Могли би у некој блиској будућности „наши“ политичари из Републике Српске, исто и из Федерације предухидрити вријеме, договорити се и поставити за НАТО прихватљиве услове за формални прикључак БиХ (неформално они и данас овдје и у Србији ведре и облаче).

  Ево приједлога, мада би тога још било, написах што ми сад паде на памет

  -БиХ са Републиком Српском у пуном капацитету приликом потписа приступног споразума -НАТО ће на то морати натјерати муслимане

  -да бјеллосвјетске банкаре-своје партнере са којим однедавно зајесдн о управљају свијетом замоле- натјерају да нам отпишу најмање 50% дугова
  -да нас пусте да успоставимо правну државу,да нам пруже сву логистику приликом те успоставе
  – да нас пусте да заштитимо домаћу производњу и прегазимо увозне лобије
  -да нам се никад не мијешају у управљање државном имовином и природним ресурсима
  -да нам прије формалног приступања дозволе да проведемо два четворогодишња привредна циклуса, те да нам у том периоду максимално финансијски и на сваки други начин помогну у провођењу привредне реформе
  -да од нас не траже да купујемо њихово оружје, бар не сљедећих 20 година, док не постанемо финансијски јаки и не постанемо демократско друштво које може контролисати могућу злоупотребу тог оружја
  -да разумију наше жртве у последњем рату, те да нас на основу тога испоштују и потпишу анекс по коме,кад постанемо формално чланица НАТО, од нас неће никад тражити да шаљемо наше војнике у рат, него само у постратовске мировне мисије

  Да ли би прихватили, не знам, да ли би то било прагматично, би сигурно.

  У сваком случају да поздравим легенду Борислава Радовановића,мога брата, и саборца за праведно друштво, слободоумног, храброг и хуманог човјека који има широко образовање, човјека који сигурно зна знање,другим ријечима, искусног стручњака чије би ријечи требале нешто да значе по питању безбједности у Српској и БиХ.

  П.С Драго ми је да се враћају на Фронтал људи који пишу и мисле на ћирилици,људи који су својевремено од Фронтала направили највећи бастион слободне мисли у Српској.

 3. Mislim da je i za prosjecnog posjetioca ovog portala Milorad Dodik i njegovo „srbovanje“ procitana prica i na to ne treba trositi vrijeme.
  Interesatno je da je jedan bivsi clan uze porodice Dodik/Babic i clan njegove partije a naravno vrlo interesatna osoba iz mnogo razloga izjavila u novinama finasiranim iz „evroatlanskih krugova“ ::
  Ana Trišić-Babić: Mjesto BiH je u NATO integracijama
  Ako BiH ne pronađe svoje mjesto u širem geopolitičkom mehanizmu, ona će sigurno biti poligon za odmjeravanje različitih velikih sila, upozorila je Ana Trišić-Babić, šef NATO integracionog tima Savjeta ministara BiH i učesnik konferencije „65 godina NATO-a – mir, bezbjednost i razvoj u Evropi“, koja će biti održana u ponedjeljak u Banjaluci.

  Ono što je važno da razumijemo je da daljim odgađanjem približavanja NATO-u svi gubimo, i to u terminima ekonomskog razvoja, standarda, reformi, investicija i generalno govoreći modernizacije zemlje. Svaki izgubljeni dan je gubitak za građane ove zemlje.

  .

  1. “Mislim da je i za prosjecnog posjetioca ovog portala Milorad Dodik i njegovo „srbovanje“ procitana prica i na to ne treba trositi vrijeme.“

   На основу којих аргумената је у отпицај унешена опција да је бити НАТО србовање, а бити за НАТО издајничка активност?

   “Ono što je važno da razumijemo je da daljim odgađanjem približavanja NATO-u svi gubimo, i to u terminima ekonomskog razvoja, standarda, reformi, investicija i generalno govoreći modernizacije zemlje.“

   Ђе су егзакти подаци за ову тврдњу???

   “Svaki izgubljeni dan je gubitak za građane ove zemlje.“

   Ово није земља грађана него конститутивних народа!

  2. Можда да сте само једноставно поставили линк па да избјегнете упитнике и узвичнике (иако је тешко избјећи људе сумњивог менталног здраввља)? А линк из кога сте извукли и цитирали онога коме су требали бити упућени упитници и узвичници је сљедећи:
   bihnato.wordpress.com/2014/06/05/ana-trisic-babic-mjesto-bih-je-u-nato-integracijama/

 4. Господине Радовановићу,

  признајем да сте занимљива медијска појава и да посједујете велику личну храброст (Лазаревићу је за ту појаву омиљена ријеч ‘муда’).
  Пратим блог, скупљам информације, али …

  Очито је да ви ваша ‘муда’ политички користите и тим ‘јаким’ ријечима крчите пут вашим политичким идејама.

  Све је то легитимно, па сматрам да је легитимно да вас приупитам о неким изнешеним ставовима ‘Трећег блока’.

  Ради се “Прогласу Трећег блока“ од суботе, 22. јула 2017.године:

  http://borislavradovanovic.blogspot.ba/2017/07/proglas-pokreta-treci-blok.html

  “Pozivamo građane Bosne i Hercegovine da jedinstvenom svegrađanskom političkom akcijom prije izbora 2018. godine iz temelja promijenimo političku stvarnost države i entiteta.“

  На овој реченици би вам позавидио и Реуф Бајровић, пресједник Грађанског савеза БиХ.

  Из овога је јасно да Трећи блок има визију да о будућности , на примјер ентитета РС, одлучују грађани БиХ помоћу СВЕГРАЂАНСКЕ политичке акције.

  Не знам јесте ли размишљали да грађани ентитета РС имају сасвим другачију визију. О ентитету РС могу да одлучују само грађани РС, никако свеграђани БиХ. То је став огромне већине грађана РС, а уосталом је то и уставна категорија јер се референдум (мишљење грађана) може организовати (добити) само на ентитетском нивоу.

  “Nemjerljive pozitivne promjene moguće je proizvesti jednom građanskom akcijom i zato javnosti prezentujemo konkretnu i realno provodivu IDEJU eliminisanja pomenutih centara moći iz političkog i institucionalnog djelovanja.
  Naša ideja je da PROFILIŠEMO SPISAK IMENA POLITIČARA kojima građani BiH-e UVODE SANKCIJE.To konkretno znači da političari sa spiska ne mogu obavljati niti jednu funkciju na državnom i/ili entitetskom nivou. “

  Што ће рећи, ви из Трећег блока се залажете да грађани БиХ одређују ко је подобан да се кандидује у РС.
  Да вам конкретно одговорим: “Мало морген“.

  “Da bi ovaj spisak imena sankcionisanih političara dobio potreban legitimitet namjeravamo na nivou cijele države organizovati svegrađansku peticiju. Cilj je prikupiti preko pola miliona potpisa građana koji stoje na polazištu da sankcionisanim pojedincima ne treba dozvoliti vršenje javnih funkcija.“

  Господине Радовановићу, 490.000 потписа за ту иницијативу ће те лако скупити у бошњачком дијелу ФБиХ, 5.000 ће вам скупити преостале даиџе у Врхбосни, а на 5.000 можете рачунати и у РС (тешко да можете скупити 5.000 Срба у ФБиХ).

  Али вам ја постављам питање, како мислите у РС спровести захтјеве те петиције?

  “Zato je važno potpisivanje peticije organizovati u svim gradovima i naseljima BiH-e, da peticija dosegne zamišljenih pola miliona potpisa, ali i zbog činjenice da na taj način postižemo OPŠTI GRAĐANSKI KONSENZUS oko ključnog problema ove države.“

  Ова држава треба да постигне ОПШТИ КОНСЕЗУС КОНСТИТУТУВНИХ НАРОДА!

  “Po okončanju akcije peticiju namjeravamo predati Parlamentarnoj skupštini BiH-e kao najvišem zakonodavnom i političkom tijelu zemlje.“

  Бориславе,
  ни једна политичка партија из РС не смије прескакати инстируције РС и проглашавати тамо неку институцију на нивоу БиХ највишом, све док постоји законска могућност да се ентитетским гласањем доведе у питање свака одлука тог “највишег“ тијела.
  Или се ја варам, па не примјећујем да се ви залажете за укидање ентитетског гласања (и ентитета у крајњем случају)?!

  Сад ми је мало јасније зашто Фронтал са запушеним носом објављује ваше блогове тј. саопштења Трећег блока.

  Р.С.
  Ђе је Језда Пизда да ово прокоментарише?

 5. Па зар Додик није жестоки антинатовац и још жешћи русофил,Путинова десна рука, а ти његов обожавалац???!
  Ја сам русофил, па би било логично да сам и његов „ЧЛЕН“(ориг. рус.значење речи), али нити сам када био нити ћу бити.
  Очигледно нешто смрди у држави Српској!

 6. Славија,

  Членови удруга које су против Додика не разумију да постоје људи који мисле својом главом и имају своје ставове.

  Ја поштујем Додика због много ствари, али ме то не спречава да имам своја мишљења о многим политичким питањима која нису у складу са Додиковом.
  Тако и о НАТО.
  Тако и о Караџићу и Младићу.

  Што се твог јавно декларисаног русофилства тиче, интересује ме да ли је оно генерисано подршком тренутном руском вожду или је плод поштовања према руској култури, нацији, историји, антифашиму.

  Или је обоје у питању?

  Ја припадан оним русофилима који се проналазе у овом другом.

  1. Грозим се додикових русофила блејача са клипарама у зубима навијених на Путине царе, Путине краљу, спали Путине, спржи Путине…,колики су они русофили толико им је и њихов вожд.
   Наравно да поштујем и једно и друго, ово друго много више јер је трајна вриједност.

   Ти и Додик и по питању НАТО-а немате никаквих неслагања,то је сигурно. Наравно да је он натовац!
   То што многи блејачи гутају причу о његовом русофилству као и србовању је нешто сасвим друго и мотивисано је ко зна све чиме само не оним за што се представља.

   ПС.
   по ко зна који пут – Додик је за мене власт и то је мој однос према власти…,заболе ме ЧЛЕН за Додиком као појединцем, он је ругло и срамота овог народа, није једном то показао..,

   ПС
   Као врстан познавалац руског језика и писма да подсетим,или упознам:
   ријеч ЧЛЕН на руском има двојако значење зависно од контекста
   ЧЛЕН – члан(породице,удружења, клуба…,)
   ЧЛЕН – мушки полни орган

 7. Нисам био упознат са овом декларацијом тзв.трећег блока.
  Данас сам је овдје на линку видио.

  Чуо сам се вечерас са Бориславом Радовановићем и питао га неке ствари, неке ствари му похвалио, неке навео као негативне.
  И даље остајем при томе да је частан човјек, само мислим да ће на крају бити проглашен издајником српског народа ако настави да „сакупља потписе“ са федералцима, што сам му и рекао на телефон.

  Једно је снажно дјеловати против власти у оквиру граница Републике Српске, како то ради прави Борислав, друго кад позиваш у помоћ разне РЕУФЕ и остале ПЕРВАНЕ, како то наивно ради наивни Борислав, зар не?