Нуклеарни шамар Бисере Турковић: Трговска гора скинута са дневног реда Савјета министара

Министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић, скидањем са дневног реда сједнице Савјета министара Одлуке о формирању експертског тима за Трговску гору, лупила је шамар грађанима Републике Српке и Федерације БиХ, кажу из Владе РС. Заборавља се да је повучен национални интерес српског народа за изградњу моста на Пељешцу, чиме се ова пријетња по здравље (уз неизграђени мост на Сави) могла лако условити и отклонити.

уторак, 30 јуна, 2020 / 22:02

Но, из Министарства које води Сребренка Голић настављају: Једним непормишљеним потезом срушила вишегодишње напоре Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, министра спољне трговине и економских односа БиХ Сташе Кошарца, Зеленог клуба у Парламенту БиХ, али  и свих других институција и појединаца у БиХ да осујете намјере Хрватске да на самој граници са БиХ изграде одлагалиште радиоактивног и истрошеног нуклеарног отпада и угрозе животе и здравље 250.000 грађана.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић каже да је од министра који је требало да буде носилац активности у напорима да се дипломатским путем дође до рјешења овог проблема очекивала апсолутну подршку и проактивно дјеловање, а не немар и демагошко бацање проблема под тепих.

"Госпођа Турковић, као први човјек бх дипломатије, морала је знати да скидањем одлуке о формирању експертског тима за Трговску гору крши закључке Предсједништва Бих, који су обавезали све носиоце јавних функција да искажу противљење намјерама Хрватске и учине све што је у њиховој надлежности да спријече да нам се нуклеарни отпад складишти у дворишту. Бисера Турковић је показала елементарно незнање и, што је још горе, незаинтересованост, јер њен аргумент за скидање ове тачке – да Хрватска још није подузела никаве активности, апослутно није тачан. Хрватска, у складу са својим законима, спроводи активности на избору правног лица за исхођење потребних дозвола за изградњу овог објекта и сада је прави тренутак да ми именујемо експерте, јер њихов посао подразумијева дуготрајан, и исцрпан рад на терену, како бисмо на струци и науци заснованим чињеницама доказали да се на тој локацији радиоактивни отпад не може одлагати.

Бисера Турковић је прекршила и документе свих нивоа власти у БиХ којима се изражава противљење изградњи оваквог објекта на само 800 метара ваздушне линије од Новог Града и неколико стотина метара од свјетског бисера природе – ријеке Уне.

Позивамо Предсједништво БиХ и предсједавајућег Савјета министара да хитно реагују и анулирају непримјерен потез Бисере Турковић и да се без одлагања именује експертски тим. У супротном, бојим се да ћемо се суочити са посљедицима које нећемо моћи санирати" , закључује министар Сребренка Голић.