НСРС: Загађивачи ће плаћати што загађују животну средину

Народна скупштина Републике Српске разматрала је данас Нацрт закона о Фонду и финансирању заштите животне средине који предвиђа да се Фонду дају јавна овлаштења за прописивање накнада по систему "загађивач плаћа" и да се активно укључује у пројекте енергетске ефикасности који су уско повезани са климатским промјенама. Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске […]

уторак, јун 7, 2011 / 12:36

Народна скупштина Републике Српске разматрала је данас Нацрт закона о Фонду и финансирању заштите животне средине који предвиђа да се Фонду дају јавна овлаштења за прописивање накнада по систему "загађивач плаћа" и да се активно укључује у пројекте енергетске ефикасности који су уско повезани са климатским промјенама.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић рекла је да овај закон примјењује начело "загађивач плаћа", односно накнаду за загађивање животне средине.

"Загађивач у складу са прописима сноси трошкове настале угрожавањем животне средине, који укључују трошкове ризика по животну средину и трошкове уклањања штете нанесене животној средини", појаснила је Голићева, истичући да накнада штете усљед загађења даје велики подстицај посебно индустрији да смањи и спријечи загађење.

Она је рекла да се Република Српска суочава са великим изазовима у унапређивању система заштите животне средине, закључујући да овај процес подразумијева унапређивање досадашње политике заштите животне средине и усмјеравање секторске политике ка управљању заштитом животне средине и природним ресурсима на принципу одрживог развоја.

Овај закон дефинише да ће Управни одбор Фонда бројати пет чланова и то четири делегирана из министарстава у Влади РС која су директно заинтересована за рад Фонда, док ће пети члан бити истакнути стручњак у области заштите животне средине.

Новим законом предвиђено је да новац за Фонд иде на приход јавних буџета РС, док се према постојећем Закону, Фонд финансира путем Закона о водама, односно 15 одсто од средстава прикупљених од такси за регистрацију аутомобила и 15 одсто од радних организација које испуштају загађену воду у водотокове.

Посланик СНСД-а Радован Вуковић сматра да дио прикупљених средстава из овог Фонда треба преусмјерити у развој туризма у Српској.Оставите одговор