НСРС: Власници приватних предузећа, а професионални посланици

Посланици Народне скупштине Републике Српске у прошлој години "коштали" су грађане овог ентитета 2,4 милиона КМ, подаци су Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ). Да и овај парламент народни трибуни поимају као „краву музару“ свједочи и чињеница да је од 83 парламентарца, њих чак 55 узело статус професионалног посланика. Томе се није чудити јер „професионалцима“ је загарантована […]

недеља, 21 фебруара, 2016 / 18:36

Посланици Народне скупштине Републике Српске у прошлој години "коштали" су грађане овог ентитета 2,4 милиона КМ, подаци су Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ).

Да и овај парламент народни трибуни поимају као „краву музару“ свједочи и чињеница да је од 83 парламентарца, њих чак 55 узело статус професионалног посланика.

Томе се није чудити јер „професионалцима“ је загарантована стартна мјесечна плаћа од чак 2.550 КМ плус 0,5 посто за сваку минулу годину адног стажа, па када се додају и друге финансијске бенифиције, по основу учешћа у раду разноразних радних тијела Народне скупштине РС-а, мјесечна примања увелико прелазе три хиљаде марака, израчунали су у ЦЦИ-у.

Да је ова пара с државних јасли слатка доказује и чињеница из извјештаја ЦЦИ-а да међу професионалцима има чак и власника неколико предузећа попут Војина Митровића, Славка Дуњића…

Међутим, добра плаћа у случају појединих „професионалаца“ не значи да се јављањима у парламентарним расправама, предлагањем иницијатива и закона значајно боре за интересе грађана.

Подаци из мониторинга ЦЦИ-а о раду Народне скупштине РС-а у 2015. показују да током цијеле прошле године Војин Митровић свега два пута јавио за дискусцију, а његов колега Дуњић дикутовао је „чак“ у три наврата.

Имајући у виду чињеницу да по Пословнику дикусија посланика може трајати до 10 минута простом рачницом се установи да је тих могућих пола сата дискусије Славка Дуњића коштало грађане РС око 36.000 КМ.

Ако је у Народној скупштини РС важећи принцип да се плаћа рад, а не сједење у скупштинској фотељи или ресторану, посебно је забрињавајућа чињеница да 20 посланика нису поставили или покренули ни једно питање или иницијативу за 12 мјесеци прошле године, од којих је 15 активних, док је четири вратило посланичке мандате и прешли су на друге функције у ранијем периоду.

Међу “ћутолозима” је посланица ХСП-а Ивана Ловрић, Милан Дакић (ДНС), Милорад Јагодић (СНСД)…

ЦЦИ је забиљежио да је 15 посланика поставило или покренуло једно питање или иницијативу, 15 посланика поставило је или покренуло два питања или иницијативе, у овом период, а 37 посланика поставило је или покренуло три и више питања или иницијатива.

На одржаним засједањима Народне слуштине РС-а, у посматраном периоду, дискутовало се о 154 мјера.

Читаву 2015. годину шест посланика нису, на скупштинским засједањима, дискутовали ни о једној од мјера које су се појавиле на дневном реду НС РС, за 12 мјесеци ове године.

Девет посланика дискутовало је само о једној од свих мјера које су се појавиле на дневном реду (Чедо Вуковић, Игор Жунић из СНСД-а, Неда Петрић из СП-а…), 12 посланика јавило се за расправу о 2-4 мјере (међу којима Зорка Андрић (НДП), Светозар Јовановић (СНСД) Бранко Бутулија (СДС), Слађана Николић (СДС)…), а 23 је дискутовало о 5-10 мјера и 37 посланика Народне скупштине РС-а дискутовало је по више од 10 мјера које су се појавиле на дневном реду парламента, подаци су ЦЦИ-а.