НСРС крије стенограме и записнике Анкетног одбора јер је „таква пракса“

Анкетни одбор у случају смрти Давида Драгичевића је одлучио да се те информације објављују на веб страници Народне скупштине, али се та одлука не поштује. Објављивање тих докумената предвиђа и Правилник о јавности рада Народне скупштине.

уторак, 29 маја, 2018 / 21:34

Пише: Стефан Мачкић

Бранислав Бореновић, предсједник анкетног одбора Народне скупштине Републике Српске састављеног ради сагледавања чињеница у вези са смрћу Давида Драгичевића, потврдио је новинару портала Фронтал.РС да је Анкетни одбор донио одлуку да се сви записници и стенограми са јавних саслушања ‎ставе на сајт Народне скупштине. Међутим, скупштинско руководство, по његовим ријечима, ту одлуку не спроводи.

„Обавјештен сам од стране скупштинског руководства да то није пракса, што је за све нас невјероватно. Такође нам је речено да можемо сами доставити заинтересованим медијима па ћу видјети начин како да ово све објавимо,” каже Бореновић.

Правилник о јавности рада Народне скупштине прописује да се на страници највишег републичког представничког тијела објављују „званичне информације и садржаји о питањима из надлежности Скупштине”, а ту спадају и „акти и документи Скупштине и радних тијела Скупштине (закони, одлуке, препоруке, закључци, извјештаји, записници и друго)”.

За уређивање скупштинске мрежне странице задужен је Одсјек за односе с јавношћу Народне скупштине. Због тога смо их питали зашто – унаточ очигледном и огромном интересовању јавности за овај случај те противно Правилнику и одлуци Анкетног одбора – не објављују записнике и стенограме са сједница тог тијела.

Из Одсјека су нам поручили „да се стенограми са сједница Народне скупштине Републике Српске и њених радних тијела које се тонски снимају не објављују на сајту парламента”, већ да се тамо објављују „само скраћени извјештаји са сједница радних тијела”. Додају и да се то ради „водећи рачуна о капацитету сајта с обзиром на то да Народна скупштина Републике Српске има више од 20 одбора и радних тијела.” Такође су нас упутили да записнике са сједница, као и стенограме, потражимо од секретара и предсједника Анкетног одбора, не објаснивши притом зашто се ни ти документи не објављују на мрежним страницама.

Није јасно зашто из Одсјека имплицирају да се записници и стенограми Анкетног одбора не могу објавити на страници Народне скупштине, јер то наводно не дозовљавају капацитети сајта? Није јасно пошто се, рецимо, на страници Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине редовно објављују не само записници, стенограми и материјали са сједница Представничког дома, Дома народа и радних тијела Парламентарне скупштине, већ и тонски записи са сједница оба дома.

Да буде јасније – није у питању штампање докумената, што би свакако ишло у домен ограничених капацитета, већ су у питању текстуални фајлови који у односу на фотографије, тонске и видео записе, заузимају екстремно мало простора на серверима.

„Као што Вам је познато, све досадашње сједнице Анкетног одбора биле су отворене за јавност и медије и истима су могли присуствовати представници свих медијских кућа”, закључују из Одсјека у свом одговору.

Иако је заиста тачно да су сједнице биле отворене за јавност и за медије, опет није цијела Република Српска могла да се скупи у салу у којој су се те сједнице одржавале, а ни медији нису објављивали снимке читавих сједница. Јавност је тако поново остала ускраћена за информације од јавног значаја – јер је таква пракса.6 КОМЕНТАРА

 1. Колико је мени познато НСРС би прво требала усвојити извјештај, а тек након тога можемо причати о објављивању истог.

 2. Симо П. Ороз,

  Усвајање извјештаја нема везе ни са његовим објављивањем, а камоли са објављивањем стенограма.

  Кад је ријеч о стенограмима – то ти дође као да кажеш да се стенограм са расправе о приједлогу неког закона објављује тек ако се приједлог усвоји, што просто нема смисла. Уз то су стенограми већ усвојени, јер су тонски снимци саставни дио записникâ са сједница, а записник са једне сједнице се усваја на некој од наредних сједница, углавном сљедећој.

  Што се тиче извјештаја – на страници Народне скупштине се иначе редовно објављују материјали са њених сједница, па тако и извјештаји који тек треба да се разматрају. Парламентарна скупштина БиХ објављује и материјале за сједнице неких својих радних тијела, што би и Скупштина требало да усвоји, али за сва радна тијела.

  Такође, Скупштина није том логиком – да стенограми треба да се објаве након усвајања – правдала необјављивање тих материјала, већ овом сасвим бесмисленом која је изнесена у тексту.

  И на крају, Скупштина је, тек сад то видим, јутрос објавила читав извјештај Анкетног одбора који тек треба да се разматра, што је свакако за похвалу:

  http://narodnaskupstinars.net/?q=ci/вијести/извјештај-анкетног-одбора

  Објављивање стенограма је важно због надзора рада јавне власти, да би јавност могла са њим да се упозна и да га оцијени непосредно, а не преко дјелимичних информација и дезинформација које се шире медијским небом.

  Објављивање материјала за сједнице је важно због демократског процеса, да би грађани могли са њима да се упознају прије њиховог разматрања, те да тако прије сједнице јасно и гласно ставе до знања својим представницима шта о тим материјалима мисле, тј. да ли они треба да се усвоје или не. Џаба је то објављивати кад се већ усвоји.

 3. „Што се тиче извјештаја – на страници Народне скупштине се иначе редовно објављују материјали са њених сједница, па тако и извјештаји који тек треба да се разматрају. Парламентарна скупштина БиХ објављује и материјале за сједнице неких својих радних тијела, што би и Скупштина требало да усвоји, али за сва радна тијела.”

  Да не буде забуне, ти материјали се иначе објављују прије одржавања сједница.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *