НСРС Фронталу: Измислили сте наслов и нанијели штету Чубриловићу

Објављујемо допис који нам је стигао из Одсјека за односе с јавношћу Народне скупштине Републике Српске. Поштовани, Информативни портал frontal.rs јуче, 24. марта 2016. године, објавио је изјаву предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића дату Новинској агенцији Републике Српске (Срна) поводом пресуде првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу. Изјаву сте објавили […]

понедељак, 28 марта, 2016 / 08:50

Објављујемо допис који нам је стигао из Одсјека за односе с јавношћу Народне скупштине Републике Српске.

Поштовани,

Информативни портал frontal.rs јуче, 24. марта 2016. године, објавио је изјаву предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића дату Новинској агенцији Републике Српске (Срна) поводом пресуде првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу. Изјаву сте објавили под насловом “Чубриловић: Пресуда Караџићу неће имати реперкусија по моју функцију”.

У објављеном тексту, изјави предсједника Народне скупштине, таква тврдња није изречена, па је јасно да сте измишљањем наслова и цитатом који не постоји прекршили све стандарде професије, кодексе и законске акте који се односе на слободу говора, као и Закон о заштити од клевете.

Како је посве јасно да сте измишљањем непостојећег цитата имали циљ да нанесете штету предсједнику Народне скупштине Републике Српске и да га извргнете порузи, а не да јавност информишете тачно и професионално, од Вас очекујемо да у складу са новинарским стандардима објавите исправку лажног наслова и предсједнику Народне скупштине упутите извињење.

Будући да текст који сте објавили није у складу с Кодексом за штампу и онлине медије у БиХ, приговор упућујемо и Савјету за штампу.

У прилогу достављамо текст објављен на порталу frontal.rs 24. марта у 16.13 часова

ОДСЈЕК ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ

Спорну вијест прочитајте у наставку:

(Подвучено од стране Фронтал.СРБ)

ЧУБРИЛОВИЋ: ПРЕСУДА КАРАЏИЋУ НЕЋЕ ИМАТИ РЕПЕРКУСИЈА ПО МОЈУ ФУНКЦИЈУ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да првостепена пресуда Хашког трибунала првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу од 40 година затвора неће имати посљедице по статус Српске и њених институција.

Ова првостепена пресуда неће имати накакве посљедице по Устав Републике Српске и Дејтонски мировни споразум", рекао је Чубриловић, након изрицања првостепене пресуде Караџићу.

Он сматра да ће Караџићев тим одбране искористити правне могућности да би наведена пресуда добила неке друге оквире.

"За тако нешто има простора, јер судско образложење и одбацивање прве ставке оптужнице даје шансу за нека друга рјешења", додао је Чубриловић.

Он је поновио да је потпуно јасно да Трибунал у Хагу није испунио своју мисију и да је у протеклом раду показао политичку пристрасност и селективан приступ правди.

Чубриловић каже да ће се Република Српска и даље залагати да буде уређен и функционалан дио БиХ, да сви нивои власти буду потпуно јединствени, активни и одговорни према грађанима.

"Народна скупштина, која је прва конституисана институција Републике Српске, и данас као и прије скоро двије и по деценије, чврсто је рјешена да настави да чува и брани Српску, интерес српског народа и свих грађана, уз поштовање уставних демократских и цивилизацијских принципа", поручио је Чубриловић.

Првостепено вијеће Хашког трибунала за злочине у бившој Југославији казнило је некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића са 40 година затвора.
Караџић је проглашен кривим за "геноцид под тачком два, ликвидације, убиства, кажњавања, депортацију, нехумане акте и друге злочине према несрпском становништву" током рата у БиХ.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Kakvi amateri.

  Objavljujete pod .rs domenom tako da je tesko da se ‘с Кодексом за штампу и онлине медије у БиХ’ ovde moze primijeniti.

 2. Novinar je izmislio naslov – kakav skandal. Šta je trebalo da uradi – da prepiše naslov koji je dobio po direktivi?

  Najveća prevara koju jedan okupator može da učini jeste da ubijedi okupiranog da je slobodan. – Da ima sopstvenu vladu….

 3. Čovječe, novinar je bio ironičan – mislim da sad treba zabraniti sve pisane i nepisane medije u kojima se pojavljuje ironija.

 4. Ovo je direktan napad na slobodu štampe i slobodu govora. – Odsjek za odnose sa javnošću NSRS ovim doslovno zabranjuje da se u novinarskom jeziku koriste određene stilske figure – u ovom slučaju ironija – i zabranjuje da novinar iznosi kritički stav o kvalitetu rada vlade i pojedinih njenih članova. U (ironičnom) naslovu je jasno iskazano kritičko mišljenje/neslaganje novinara sa radom vlade i jednog od njenih članova; iskazano je mišljenje da rada ne vladi svoj posao dovoljno dobro i da ih samo interesuju fotelje. Nije riječ o vrijeđanju; nije riječ o napadu ili pozivanju na linč; nije riječ o psovanju – riječ je o iznošenju kritičkog novinarskog stava.

  To postaje zabranjeno u ovoj vukojebini.

 5. Ali se Čubra isprovaljiva .
  On o interesu srpskog naroda i svih gradjana, o poštovanju demokratskih ustavnih i civilizacijskih principa? On? On?
  Ko čemu , seka o svatovi.

 6. Синоћ у сред дневника, без имало ироније, Недељко Чубриловић даде сљедећу изјаву: https://www.youtube.com/watch?v=zmvZ8Oi8rGg

 7. Da li ima neko ovdje od pravnika, a da je pismen, i da tuži gospodina Čubrilovića. Plata je pravo svakog pojedinca i ne može je ni jedna stranka niti jedan statut „dirati“ a da pri tome ne počini krivično djelo. Nažalost pouzdano znam da ovaj princip koriste i ostale političke partije koje nam se nude ali vješto ćute.

 8. lsaša,28.03.2016. 16:29:20[162327]

  ne treba ti 1984…. ima skoriji primjer.. npr. Miloševićevo mijenjanje zakona i smjene hiljada novinara i urednika…

Оставите одговор