НСРС: Били смо послушни Хагу

Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај о сарадњи РС са Хашким трибуналом, у којем се констатује да су надлежни органи Српске током 2012. године наставили са активностима у складу са захтјевима Трибунала и адвокатским тимовима одбране, те успјешно реализовали све постављене задатке. Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица […]

понедељак, 4 новембра, 2013 / 20:52

Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај о сарадњи РС са Хашким трибуналом, у којем се констатује да су надлежни органи Српске током 2012. године наставили са активностима у складу са захтјевима Трибунала и адвокатским тимовима одбране, те успјешно реализовали све постављене задатке.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да су надлежне институције Републике Српске наставиле да извршавају обавезе према Хашком трибуналу, у складу са обавезама утврђеним Законом о сарадњи Српске са Трибуналом, Резолуцијом Народне скупштине и Акционим планом Владе Републике Српске.

Којић је навео да су се Тужилаштво и судска вијећа Хашког трибунала обраћали Републичком центру са три захтјева за поступање, које је Центар обрадио и доставио захтјеве надлежним органима и институцијама ради давања одговора.

"Хашко тужилаштво и судска вијећа обраћали су се МУП-у Републике Српске са 11 захтјева, који су се односили на достављање разне документације, досијеа, провјера адресе боравишта лица и њихових телефонских бројева", истакао је Којић.
Он је рекао да су се захтјеви односили и на три судска налога за три лица у вези са поступцима који се воде пред Хашким трибуналом, а које је иницирала одбрана оптужених.

Којић је додао да је Влада Републике Српске по налогу Хашког трибунала дала гаранције за привремени боравак на територији Српске 2012. године генералу Винку Пандуревићу и Вујадину Поповићу.

Поступајући по захтјевима адвокатских тимова одбране оптужених за пружањем помоћи у припреми одбране, Републички центар је остварио контакт са тимовима одбране Ратка Младића, Радована Караџића и Вујадина Поповића.

Подсјећајући да је Хашки трибунал 2010. године одржао конференцију под називом "Процјена насљеђа Хашког трибунала", Којић је рекао да је мишљење Владе Српске да је у овом случају ријеч о архивско-документационој грађи, која је власништво институција Републике Српске, те да искључиво њима треба да буде враћена.

Он је навео да поједине институције у Федерацији БиХ и даље захтијевају да се комплетна архива Хашког трибунала по престанку његовог рада архивира у Сарајеву.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра разматрањем извјештаја о анализи и плану активности о питању тражења несталих, те истраживања и процесуирања ратних злочина.

Посланици ће разматрати извјештај МУП-а Републике Српске о раду за првих шест мјесеци ове године. Биће разматран и извјештај о реализацији Ппограма рјешавања проблема расељених, повратника и избјеглица за првих шест мјесеци ове године.