НС РС 13. априла расправља о Суду и Тушилаштву БиХ

Народна скупштина Републике Српске у сриједу, 13. априла, одржаће посебну сједницу на којој ће посланици расправљати о „посљедицама антидејтонског и неуставног инсталисања правосуђа на нивоу БиХ и недјеловању Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина“. Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић рекао је данас новинарима након сједнице скупштинског Колегијума да је приједлог за расправу […]

четвртак, април 7, 2011 / 17:20

Народна скупштина Републике Српске у сриједу, 13. априла, одржаће посебну сједницу на којој ће посланици расправљати о „посљедицама антидејтонског и неуставног инсталисања правосуђа на нивоу БиХ и недјеловању Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина“.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић рекао је данас новинарима након сједнице скупштинског Колегијума да је приједлог за расправу дао предсједник Српске Милорад Додик, на чији захтјев ће бити одржана посебна сједница, чији је почетак заказан за 13.00 часова.

Предсједник Додик затражио је 31. марта посебну сједницу Народне скупштине РС, на којој би посланици расправљали о обавезујућем референдуму о потреби постојања Суда и Тужилаштва БиХ.

Радојичић је данас рекао да ће у уторак, 12. априла, у 10.00 часова бити настављена редовна сједница парламента Српске, на којој ће бити разматрано преосталих пет тачака дневног реда.

Предсједник парламента РС је рекао да је скупштински Колегијум данас утврдио распоред реконструисаних скупштинских радних тијела, с обзиром да је нови пословник Народне скупштине РС ступио на снагу у прошли понедјељак и да парламент Српске сада ради по новим одредбама по којима се нека скупштинска радна тијела укидају, реконструишу и оснивају.

Заједничка комисија Народне скупштине Републике Српске и Вијећа народа РС није постигла консензус о Закону о катастру РС и Закону о измјенама Закона о попису становништва РС, који ће бити упућени Уставном суду РС на даље поступање, изјавио је предсједник парламента Српске Игор Радојичић.

БЕЗ КОНСЕНЗУСА О ЗАКОНИМА О КАТАСТРУ И ПОПИСУ СТАНОВНИШТВА

Заједничка комисија Народне скупштине Републике Српске и Вијећа народа РС није постигла консензус о Закону о катастру РС и Закону о измјенама Закона о попису становништва РС, који ће бити упућени Уставном суду РС на даље поступање, изјавио је предсједник парламента Српске Игор Радојичић.

Радојичић је рекао новинарима у Бањалуци након сједнице Заједничке комисије да ни на један од ова два закона Клуб Бошњака није дао амандмане, већ је "фронтално оспорио" оба акта.

"Када је ријеч о Закону о измјенама Закона о попису становништва РС ради се о врло чудном образложењу, које чак значи и неприхватање одлука Уставног суда РС", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци након сједнице Заједничке комисије.

Радојичић је подсјетио да од 7. октобра прошле године постоји одлука Уставног суда РС да Закон о попису становништва РС није деструктиван по витални национални интерес бошњачког или било којег конститутивног народа.

"Клуб Бошњака каже да и даље не прихвата овај закон, без обзира на то што постоји одлука Уставног суда РС", рекао је Радојичић, подсјетивши да се вето овог клуба односио само на рокове о попису становништва.

Радојичић је рекао да Клуб Бошњака у образложењу оспорава садржину основног закона и практично одбија одлуку Уставног суда РС, што је невјероватан случај.

Говорећи о Закону о катастру, Радојичић је рекао да у овом случају Заједничка комисија "помало губи свој смисао", јер је Клуб Бошњака деструктивним оцијенио 192 члана, па чак и онај који каже да закон ступа на снагу осмог дана од објављивања.

"То је апсурд. Заједничка комисија има смисао да усаглашава акте на које је подигнут вето између Народне скупштине РС и Вијећа народа. Усаглашавање је могуће ако постоје амандмани. Ни на једном од ова два закона Клуб Бошњака није дао амандмане, фронтално је оспорио оба", рекао је Радојичић.

Радојичић је навео да се у вези са Законом о катастру оспоравање Клуба Бошњака односи на уставност, додајући да је тешко оцијенити шта је то појединачни витални национални интерес.

"Процедура оцјењивања уставности закона је нешто друго у односу на процедуру оцјењивања виталног националног интереса, који пролази кроз Вијеће народа РС, долази на Заједничку комисију и иде на Вијеће виталног националног интереса Уставног суда РС, које чини седам судија састављених на паритетној основи", појаснио је Радојичић.

Он је истакао да оцјена уставности иде другачијом процедуром и да се покреће пред Уставним судом РС у пуном саставу.

"Упозорићемо Уставни суд РС да у овој процедури која се односи на витални национални интерес не може да одлучује о уставности јер за то није ових седам судија, већ читав Уставни суд", рекао је Радојичић.

Радојичић је додао да се те процедуре "намјерно или ненамјерно бркају".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *