НП Козара: Не ускраћујте нам сјечу шуме

Нацинални парк "Козара" остаће без важног извора прихода јер је новим Законом о националним парковима Републике Српске искључена досадашња привредна дјелатност – сјеча шуме и продаја дрвних сортимената. Национални парке "Козара" је прошле године од сјече шуме и продаје дрвних сортимената остварио приход од око 848.000 КМ, што је више од половине укупно оствареног прихода […]

понедељак, 2 маја, 2011 / 17:00

Нацинални парк "Козара" остаће без важног извора прихода јер је новим Законом о националним парковима Републике Српске искључена досадашња привредна дјелатност – сјеча шуме и продаја дрвних сортимената.

Национални парке "Козара" је прошле године од сјече шуме и продаје дрвних сортимената остварио приход од око 848.000 КМ, што је више од половине укупно оствареног прихода који је износио око милион и по марака.

Отежавајућа околност је што је умјесто очекиваних милион марака, за "Козару" из буџета РС за ову годину намијењено 450.000 КМ.

Овај национални парк муче и недостатак просторног плана и регулационих планова, споро провођење активности на његовом проширивању, неистраженост животињског свијета, недовољно развијени туристички садржаји и лоше путне комуникације према Козарској Дубици и Градишци.

Новим законским рјешењима, предузће и даље има обавезу заштите, уређења, гајења, његе и санитарне сјече шумског богатства.

Национални парк "Козара" основан је 1967. године, простире се на 3.530 хектара и, осим "Сутјеске", једини је национални парк у РС. Према међународној класификацији заштићених подручја убраја се у другу категорију. Има секторе заштите природних вриједности, презентације и туризма и заједничких служби и запошљава 62 радника.Оставите одговор