Новозеландска острва Токелау користе искључиво сунчеву енергију

Острва Токелау која припадају Новом Зеланду у потпуности су прешла на сунчеву енергију и тиме постала прва територија у свијету која користи искључиво тај извор енергије, објавио је Би-Би-Си. То је постало могуће захваљујући завршетку изградње треће соларне станице, саопштио је министар иностраних послова Мареј Меккали. Соларни панели размјештени су на три највећа атола, а […]

среда, 7 новембра, 2012 / 18:04

Острва Токелау која припадају Новом Зеланду у потпуности су прешла на сунчеву енергију и тиме постала прва територија у свијету која користи искључиво тај извор енергије, објавио је Би-Би-Си.

То је постало могуће захваљујући завршетку изградње треће соларне станице, саопштио је министар иностраних послова Мареј Меккали.

Соларни панели размјештени су на три највећа атола, а имају довољно снаге да покрију потребе цијелог архипелага. У цјелини пројекат је коштао 8,5 милиона долара, од којих су седам милиона обезбиједиле власти Новог Зеланда.

До сада је Токелау у потпуности зависио од генератора који су радили на дизел гориво, што је било сувише скупо у финансијском симслу, а и било је штетно за животну средину.

На увоз дизел горива локалне власти су морале да дају око милион долара годишње, пренио је Радио Аустралија. Поред тога, нове технологије ће омогућити да се избјегну чести кварови приликом напајања, који су се догађали код дизел генератора.

Архипелаг Токелау, који се састоји од три острва, налази се у Тихом океану између Новог Зеланда и Хавајских острва. Становништво чини око хиљаду и по људи.

Токелау је под суверенитетом Новог Зеланда, који њиме управља преко свог администратора.