Новосадска берза: Поскупљује кукуруз, јефтинија пшеница

Раст цијене кукуруза, пад цијене пшенице и знатно већи количински и финансијски обим промета обиљежио је овонедјељно трговање на новосадској Продуктној берзи. Кукуруз се продавао по просјечној цијени од скоро 23 динара (око 0,23 евра) по килограму, што је више за шест одсто у односу на претходну недељу. Кукуруз новог рода с роком испоруке у […]

субота, 4 јуна, 2011 / 11:14

Раст цијене кукуруза, пад цијене пшенице и знатно већи количински и финансијски обим промета обиљежио је овонедјељно трговање на новосадској Продуктној берзи.

Кукуруз се продавао по просјечној цијени од скоро 23 динара (око 0,23 евра) по килограму, што је више за шест одсто у односу на претходну недељу.

Кукуруз новог рода с роком испоруке у октобру ове године продавао се на Берзи по цијени од 16,2 динара (око 0,16 евра) за килограм, што је за око седам одсто више у однсу на претходну недјељу.

Цијена пшенице прошлогодишењег рода доживјела је пад за готово 13 одсто у односу на прошлу недјељу, а један килограм хљебног жита продавао се на Берзи по 24,5 динара (око 0,25 евра) за један килограм.

Цијена пшенице "на зелено" с роком испоруке послије обављене жетве достигла је цијену од 17,2 динара (око 0,17 евра) по килограму.

Берзански експерти упозоравју да је судбина овогодишње пшенице потпуно неизвјесна када су у питању њене тржишне перспективе, јер се очекује најмањи род у протеклих 20 година.

Током пртотекле седмице на Берзи је остварен промет од 2.800 тона робе што је за око три пута више него прошле недјеље, док сличан тренд раста биљежи и финансијски промет који је био 63,8 милиона динара (око 654,5 хиљада евра).Оставите одговор