dysko

Новогодишња порука паметнима

Oва година, као и све наредне године, биће све теже и теже за живот онима који не буду много радили и учили. И више нема потребе да понављам ову сад већ и флоскулу. Понављам је двије године. И то је и природно – они који не раде мукотрпно и не боре се и треба да […]

уторак, 3 јануара, 2012 / 19:08

Oва година, као и све наредне године, биће све теже и теже за живот онима који не буду много радили и учили. И више нема потребе да понављам ову сад већ и флоскулу.

Понављам је двије године. И то је и природно – они који не раде мукотрпно и не боре се и треба да буду уништени. То је природно и то је праведно.

Што се система и политике тиче, као и односа појединца у свему томе, и о томе сам двије године пуно писао. Ови што траже да то држава ријеши, а при том нису запослени у администрацији и не живе од политике (такви имају рационалан разлог да то траже)-нека само наставе да то раде. Неће још дуго. Неће имати интернета, а ни кинту да плате кратку без млијека. Све је то добро, само нека иде овако, има ту један дубљи смисао. Чему спасавање будала и лошег материјала?

Паметни ако желе добар систем нека веома јасно артикулишу своје политичке интересе, чак и кад се не баве политиком:

 • држава са минималним буџетом
 • минимална администрација
 • е-управа
 • брзе и јефтине процедуре
 • отварање тржишта
 • приватизација или ликвидација неефикасних и неуспјешних губиташких јавних предузећа

Паметни знају да је поента да за што мање новца купе што бољу услугу или производ. Потпуно је небитно ко им тај производ/услугу омогућује. Приче о економском патриотизму који се своди на то да купујете субвенционисани домаћи производ (у преводу: дајете новац кад купујете тај производ, који је просјечан или лош, при том скуп, а дајете га и прије тога, јер се од вашег новца субвенционише производња тог производа/услуге), а да при том не добијате адекватан квалитет-је шупља. Ево како она практично изгледа. Ви требате квалитетан производ за што мање новца. Остатак тог новца улажете у себе, у други производ, или користите да покренете економску активност која збиља може бити исплатива.

Не желите да чекате да вас спаси држава, коју воде најгори пробисвјети и лупежи, који запошљавају у тим милионима агенција још горе од себе. Знате да реалних пара нема, нити она може да их направи. Реалне паре јесу еквивалент реалног рада. Држава не ствара. Администрација не ствара. Стварате једино ви. А држава отима ваш новац да би га дала онима који га не стварају. Ви не желите да вам држава да било шта, ви само желите да престане да краде од вас.

Вишак новца који, дакле, добијемо од јефтинијих и квалитетнијих производа, а небитно је ко их продаје, усмјеравамо тамо гдје он може да нам се што више оплоди. Нећемо га бацати у оне активности које други раде боље од нас. Тако ћемо да пропаднемо. Бићемо инвентивни па ћемо га улагати тамо гдје се исплати.

Користите интернет. Користите све модерне комуникацијске технологије. Спајајте се са паметним људима. Ови око вас 99% су битанге, пробисвјети и будале. Они и треба да пропадну, не трошите вријеме на њих.

Не губите вјеру. Свијет се креће у добром правцу. Одваја се квалитет од олоша и багре. Супер ствар.0 КОМЕНТАРА

 1. „Понављам је двије године. И то је и природно – они који не раде мукотрпно и не боре се и треба да буду уништени. То је природно и то је праведно.“

  Хахаха… ти си Милко прави примјер за мукотрпан рад:
  – студираш већ 8 година
  – радна књижица ти је празна
  … боље да не набрајам даље.

  Сав твој „мукотрпни рад“ своди се на пискарање по порталима и муљање po политичким странкама (тренутно у СНСу).

  Екипи на власти је најлакше са „бунтовницима“ твог типа, довољно је да ти понуде радно мјесто у неком од министарстава и ти ћеш окренути причу на другу страну.
  Поздрав!

 2. Još jedan tanjušan „blogerski uradak“…

  Domaći ili tuđi proizvod? Po definiciji – domaći je kvalitetniji, ako ga ima naravno. Domaće vino se bolje slaže sa domaćim sirom, pršutom i ribom. Domaće pivo, nije ništa slabije od ovih stranjskih navikanih konfekcija tipa bavarije i hajnikena. Švabe i Česi imaju i baš dobrog piva – ali njega je nemoguće naći po našim prodavnicama. Kupujte domaće – domaće brašno, domaći građevinski materijal, domaće sokove…

  Kod nas je sve komplikovano, pa sam za ove potrebe, potrebe klasifikacije domaćeg proizvoda napravio i ranglistu domaćih proizvođača. Na prvom mjestu je mejdin Srpska, slijede mejdin Srbija i mejdin Crna Gora, zatim Makedonija, Herceg-Bosna, Bosna, Hrvatska, Slovenija…