Ново поскупљење брашна

Млинари у Републици Српској поново су истакли нове цијене брашна, које је сада достигло цијену од 88 фенинга по килограму без урачунатог ПДВ-а. Ово је изјавио предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос и додао да је брашно прије овог поскупљења коштало 85 фенинга по килограму. "Нове цијене брашна условљене су набавком квалитетније пшенице из Мађарске, […]

уторак, март 1, 2011 / 12:50

Млинари у Републици Српској поново су истакли нове цијене брашна, које је сада достигло цијену од 88 фенинга по килограму без урачунатог ПДВ-а.

Ово је изјавио предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос и додао да је брашно прије овог поскупљења коштало 85 фенинга по килограму.

"Нове цијене брашна условљене су набавком квалитетније пшенице из Мађарске, гдје се цијене овога производа крећу од 310 до 330 евра по тони", рекао је Кос.

Према његовим ријечима, не зна се да ли ће цијена брашна у РС и даље расти.

"У идућа два мјесеца знаће се прве процјене рода пшенице у Српској, а тада ћемо знати да ли ће се цијене брашна зауставити или ће и даље расти", рекао је Кос.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац рекао је да би се цијена брашна задржала на оптималном нивоу да су млинари откупили домаћу пшеницу.

"Стално поскупљење брашна је неоправдано. Млинари користе ситуацију и формирају веће цијене које не одговарају поскупљењима пшенице у Мађарској", рекао је Усорац.

Предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић рекао је да за сада нема поскупљења хљеба у РС, те да ће пекари нове цијене хљеба формирати ако цијена брашна буде већа од 90 фенинга по килограму без ПДВ-а.

"Уколико брашно достигне цијену од 91 или 92 фенинга по килограму, хљеб ће онда поскупјети за десет фенинга", рекао је Тривић.

Директор Дирекције за робне резерве РС Радован Самарџија рекао је да ће Српска од Србије позајмити 20.000 тона пшенице одговарајућег квалитета.

"Пшеница ће се позајмити када Влада РС да сагласност за то", рекао је Самарџија. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *