Ново оф-шор цурење: Мало енглеска краљица, мало Руси, мало звијезде шоубизниса

Више од 13 милиона докумената под именом “Рајски папири” откривају како свјетска елита, политичари и велике корпорације “чувају” богатство од порезника.

понедељак, новембар 6, 2017 / 08:35

Међународно удружење новинара објавило је истраживање о имовини моћника, скривеним фондовима и офшор рачунима, које открива тајни свет у којем обрћу њихове милијарде.

У њима се говори о офшор средствима британске краљице, везама сарадника Доналда Трампа и Руса, тајним пословима сарадника Џастина Трудоа и о још 120 политичара и моћника.

Такође, у папирима који су процурили спомињу се велики брендови и интернационалне компаније као што су Епл, Најк и Убер, као и везе политике, приватних богатстава и корпоративних гиганата и заједнички напори за избјегавање пореза и “маштовити маневри” њихових књиговођа.

И овог пута новинари истичу да се у папирима спомињу легална пословања преко офшор компанија и фондова, као и да спомињање било чијег имена не упућује на то да је неко кршио закон.

“Рајски папири” говоре о новцу који је Трампов сарадник добијао од енергетске компаније из Русије чији је сувласник зет Владимира Путина, о 13 милиона долара које је преко офшор компанија улагала краљица Елизабета Друга, о пословима бившег америчког генерала Веслија Кларка, о Алфреду Гузенбауеру, који је овдашњој јавности познат као савјетник српских власти, али и о новцу који су преко државних компанија Руси упумпали у Фејсбук и Твитер.

Како се наводи, иза инвестиција руског милијардера Јурија Милнера у Силицијумску долину стоји “лавиринт офшор компанија”, али и новац руске ВТБ банке и гиганта Гаспрома.

У “Рајским папирима” се спомињу и имена звијезда из индустрије спорта и забаве као што су Мадона и Боно Вокс, као и начини на које они на легалан начин “чувају” своје богатство од порезника.

Како преноси ББЦ, говори се и о пословању у енглеској Премијер лиги и везама руских тајкуна са фудбалским клубовима Арсеналом и Евертоном.

У претрази база података ИЦИЈ, у којој се налазе и “велики играчи” обухваћени документацијом из “Панамских папира”, појам Србија као резултате избацује текстове о Гузенбауеру и сестри Мила Ђукановића Ани Коларевић.

Као и претходно велико откриће које су истраживали новинари више од 100 редакција окупљени под капом ИЦИЈ, тзв. “Панамски папири”, кључне документе је и овог пута добио њемачки “Зидојче цајтунг”.

На свом сајту ИЦИЈ наводи кључна открића “Рајских папира”:

– офшор активности 120 политичара и свјетских лидера, међу којима су и британска краљица и 13 блиских сарадника и донатора предсједника САД,

– “пореске вратоломије” више од 100 мултинационалних корпорација, међу којима су Најк, Епл и произвођач ботокса Алерган,

– откривају се велике куповине корпорација у Африци и Азији, преко Маурицијуса и Сингапура због пореских олакшица,

– детаљи о томе како власници авиона и јахти, међу којима су припадници свјетског племства и спортске звијезде, користе Острво Мен како би избегавали порезе на луксуз и покретну имовину,

– откриће о тајним пословима и скривеним компанијама повезаним са корпорацијом Гленкор

У наредним данима се очекује објављивање низа докумената, који ће јавности упознати са детаљима, али и реакције оних чија се имена наводе у папирима.

Гигант Еплбај, један од лидера у офшор пословању, највјероватније је извор докумената, а саопштено је да су они највјероватније украдени у сајбер нападу прошле године.

Еплбај, чије се име спомиње у низу папира, већ је објавио да се бави искључиво легалним активностима и да пружа услуге клијентима у оквиру међународног права.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *