Новинарима је најгоре

Најмање пожељна професија тренутно, од 200 испитаних занимања у свијету је – репортер у новинама. Након што је испитала неколико елемената који су важни приликом одабира професије, компанија Каријер каст рангирала је 200 занимања од највише до најмање пожељних. Од 200 професија које су рангиране од највише до најмање пожељних, према факторима попут окружења, прихода […]

среда, 24 априла, 2013 / 16:08

Најмање пожељна професија тренутно, од 200 испитаних занимања у свијету је – репортер у новинама.

Након што је испитала неколико елемената који су важни приликом одабира професије, компанија Каријер каст рангирала је 200 занимања од највише до најмање пожељних.

Од 200 професија које су рангиране од највише до најмање пожељних, према факторима попут окружења, прихода и стреса, на посљедњем мјесту нашао се посао репортера у новинама, преноси "Дневник.хр".

"Проучили смо широк спектар критеријума и анализирали их", рекао је Тони Ли из компаније Каријер каст.

Подаци које су проучавали долазе из извора попут статистика завода за запошљавање те административног одјела за заштиту на раду. Ова листа формира се већ 25. годину за редом. Током година занимање новинара је падало, а Ли каже да се увијек налазило на доњем дијелу листе.

Ово су разлози зашто је занимање новинара на дну. Неки од њих нису се промијенили у посљедњих 25 година, а неки су нови.

Стари разлози су:
1. Плата: У поређењу с другим пословима, овај је лоше плаћен
2. Стрес: Увијек је то био изузетно стресан посао, што због рокова, што због тога јер сте у оку јавности, а и други формирају своје мишљење о ономе о чему извјештавате
3. Радно вријеме: У правилу не постоји. Постоји вријеме кад сте слободни, али ако се нешто догоди и изван вашег радног времена ви морате о томе извијештавати
То су разлози који се већ годинама провлаче, али појавили су се и нови.
1. Запошљава се све мање новинара: Ово је прва година када је запослено мање новинара него претходних, а очекује се да ће их до 2020. бити још мање, барем што се тиче штампаног издања.
2. Више је захтјева: Радно окружење заправо се наставило погоршавати јер новинари су прије били одговорни за писање свог извјештаја или репортаже и предати га на вријеме за штампање. Али сада се од новинара очекује и да твитују информације по цијеле дане, пишу блог, сниме видео када примијете да се догађа нешто занимљиво.

Очекује се да раде више у исто вријеме. Зато закључујемо да је посао постао захтјевнији него икада.
3. Несигурност: Све се више медијских кућа затвара, све их се више продаје, а запослени нису сигурни шта ће се догодити са њима.Оставите одговор