Новинари гинули и ове године

Више од стотину новинара и других медијских радника погинуло је широм свијета током 2011. године што је више него 2010, саопштила је Међународна федерација новинара (ИФЈ) и позвала генералног секретара Уједињених нација Бан Ки-муна да помогне заштиту новинара. Најгоре насиље против медија забиљежено је у Пакистану, Ираку и Мексику а у свакој од ове три […]

субота, децембар 31, 2011 / 06:01

Више од стотину новинара и других медијских радника погинуло је широм свијета током 2011. године што је више него 2010, саопштила је Међународна федерација новинара (ИФЈ) и позвала генералног секретара Уједињених нација Бан Ки-муна да помогне заштиту новинара.

Најгоре насиље против медија забиљежено је у Пакистану, Ираку и Мексику а у свакој од ове три земље погинуло је по 11 новинара.

Ове године живот је изгубило укупно 106 новинара у односу на 94 прошле године.

Истовремено, 20 новинара и других медијских радника погинуло је у несрећама или припродним катастрофама, саопштила је ИФЈ.

Већина их је страдала на првим линијама фронта, а преостало су сниматељи, возачи и други помоћни радници.

ИФЈ, чије је сједиште у Бриселу, сматра да је оволики број настрадалих новинара резултат пропуста држава и влада да их заштите.

У писму послатом Бан Ки-муну, објављеном данас, ова федерација позива Уједињене нације да подсјете државе и владе да су одговорне да заштите новинаре.

ИФЈ представља више од 600.000 новинара из 131 земље, подсјећа Ројтерс.

Раније овог мјесеца организација Репортери без граница (РСФ) објавила је свој извјештај према коме је током ове године живот изгубило 66 новинара а Пакистан био најопаснија земља, другу годину за редом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *