Новица Богдановић из ДИС позоришта Бања Лука, добио награду у Мостару

Посљедњих десетак година 27. новембар обиљежава се ка Међународни дан драмског одгоја. Тако ће бити и у Мостару гдје ће Центар за драмски одгој уприличити малу свечаност и пригодан програм тим поводом.

понедељак, 26 новембра, 2018 / 19:42

Наиме, Центар за драмски одгој је БХ Центар Међународне организације за драму и театар у образовању, те као такав континуирано ради на афирмацији драмско педагошког рада и приближавању драме и театра што већем броју, прије свега, дјеце и младих људи. Мото у раду је: Драмски одгој је право свих, а не привилегија талентованих или оних из градских центара. Слиједећи тај мото стиже са својим члановима из цијеле БиХ у готово сваки кутак наше земље. Овај дан прилика је и да се истакнути појединци и организације и награде. Годишња признања Центра ове године добили су:

Награда за трајни допринос развоју драмског одгоја у Босни и Херцеговини

Новица Богдановић из Бања Луке за вишедеценијску посвећеност театру и образовању младих људи кроз театар, који таквим односом према њима израстају у исто тако посвећене младе заљубљенике умјетности и као такви постају квалитетна будућност, не само театра.

Награда за допринос развоју драмског одгоја у Босни и Херцеговини

Дјечије позориште ЕКО-арт, Бугојно, за вишегодишње истрајавање на драмско – педагошком раду са дјецом и младим људима стављајући увијек резултат (представу) у други план дајући предност процесу и одгоју дјетета или младог човјека.

Годишња признања за постигнућа у подручју драмског одгоја у протеклој сезони или школској години

Нермина Алихоџић – Усејновски из Сарајева за успјешано стваралачко и стручно – методичко увођење драмских техника у наставни процес и образовање дјеце и младих људи што је получило изванредне резултате.

Клуб културе "Либуша” из Љубушког за успјешан стваралачки и организацијски драмско – одгојни рад у локалној заједници, што је између осталог, резултирало новим центром особеног драмско – педагошког рада у средини без театарске традиције.

Театар Сцена, Нови Град за успјешан стваралачки драмско – одгојни рад у локалној заједници, што је резултирало снажним креативним ангажманом дјеце и младих људи и помогло да цијела Општина буде препозната као театарско окружење у које се радо долази.

Награде ће бити уручене у уторак, 27. новембра 2018. године у 19,30 сати на свечаности у Мостару, Меморијална сцена 2532.

У част награђених биће изведена вишеструко награђивана представа Театра Кабаре из Тузле "РОД и ДОМ" по тексту Сафета Сијарића, а у режији Владе Керошевића. Игра Ирфан Касумовић.