Новић жали због политизације Закона о пребивалишту и боравишту

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић изразио је жаљење што се доношење измјена и допуна Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ толико исполитизовало да се грађанима пласирају лажне информације како је овај закон на штету избјеглог и расељеног становништва БиХ. „Нека ми неко наведе само један члан којим се мијења оно што сада имамо […]

петак, 24 јануара, 2014 / 13:53

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић изразио је жаљење што се доношење измјена и допуна Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ толико исполитизовало да се грађанима пласирају лажне информације како је овај закон на штету избјеглог и расељеног становништва БиХ.

„Нека ми неко наведе само један члан којим се мијења оно што сада имамо у Закону. Не може БиХ имати свој закон који је потпуно неусаглашен са европским законима и конвенцијама о људским правима, а ми то нудимо“, рекао је Новић новинарима у Сарајеву.

Осим тога, каже он, овај закон регулисао је низ новина, као што су увођење електронског потписа, пријава и одјава боравишта електронским путем…

„Морамо схватити да грађанин који жели да на одређеном мјесту пријави свој боравак мора да докаже да има разлог зашто ту долази, да покаже да ли има имовину, мора да има уговор о подстанарском односу, изјаву станодавца да има подстанара…“, појашњава Новић.

Он је нагласио да се мора евидентирати боравак грађана у БиХ, јер ако тога не буде, онда ће у БиХ боравити низ лица која могу бити сумњивог безбједносног карактера, или оних који избјегавају плаћање пореза, или лица за којима су судови расписали потраге.

„Закон о пребивалишту и боравишту држављана БиХ један је од кључних закона у БиХ, који не би требало никоме у БиХ да смета, и заиста не видим ниједан разлог да га неко оспорава у БиХ“, закључио је Новић.

Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, на којој је данас у Сарајеву било предвиђено изјашњавање о захтјеву Савјета министара за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, одгођена је због недостатка кворума, односно изостанка три делегата из реда Бошњака.