Новић предводи делегацију на конференцију о нуклеарној безбједности

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић предводиће делегацију БиХ на Министарској конференцији о нуклеарној безбједности од 20. до 24. јуна у Бечу. Новић ће у обраћању учесницима скупа пренијети да је недавна несрећа у нуклеарној електрани Фукушима изазвала велику забринутост свих грађана БиХ и захтијевала појачану пажњу и надзор свих релевантних институција, како у области […]

петак, 17 јуна, 2011 / 12:25

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић предводиће делегацију БиХ на Министарској конференцији о нуклеарној безбједности од 20. до 24. јуна у Бечу.

Новић ће у обраћању учесницима скупа пренијети да је недавна несрећа у нуклеарној електрани Фукушима изазвала велику забринутост свих грађана БиХ и захтијевала појачану пажњу и надзор свих релевантних институција, како у области директне нуклеране безбједности од јонизирајућег зрачења, тако и у вези с јавно здравственим питањима, безбједношћу хране, воде, околине.

Осим о процјенама нукеларне несреће у Фукушими, очекује се да ће учесници скупа покренути процес јачања нуклеарне безбједности у свијету, саопштено је из Министарства цивилних послова БиХ.

Предвиђено је да буде усвојена и министарска декларација о нуклеарној безбједности, која ће представљати израз снажне политичке подршке раду, надлежностима и одговорностима Међународне агенције за атомску енергију на чију иницијативу се организује овај скуп.

Декларација ће обавезати земље чланице ИАЕА на даље јачање нуклеарне безбједности у свијету, посебно земаља које посједују нуклеарне реакторе или оних које планирају њихову изградњу ради кориштења нуклеарне енергије.

Инцијатива за организовање Министарске конференције о нуклеарној безбједности покренута је на специјалној сједници Одбора гувернера ИАЕА о безбједности, одржаној 21. марта у Јапану.