Нови Зеланд: Ухапшен капетан насуканог брода

Капетан теретног брода "Рена", који се насукао на гребен код обала Новог Зеланда и из којег истиче нафта у море, ухапшен је и оптужен оптужен да је управљао бродом на начин да је изазвао непотребну опасност или ризик, изјавили су новозеландски званичници. Капетан је оптужен према закону о поморском транспорту и у случају да буде […]

среда, 12 октобра, 2011 / 12:08

Капетан теретног брода "Рена", који се насукао на гребен код обала Новог Зеланда и из којег истиче нафта у море, ухапшен је и оптужен оптужен да је управљао бродом на начин да је изазвао непотребну опасност или ризик, изјавили су новозеландски званичници.

Капетан је оптужен према закону о поморском транспорту и у случају да буде проглашен кривим суочава се са новчаном казном од 7.800 долара или максималном затворском казном у трајању од годину дана. Могуће је изношење и нових оптужби против њега.

Он се појавио пред судом у луци Туаранга и ослобођен је уз кауцију на седам дана, када треба поново да дође у судницу.

Велики теретни брод "Рена" насукао се прије седам дана на гребен Астролаб код обале Новог Зеланда. Гребен је уцртан на поморским картама.

Новозеландски званичници изјавили су јуче да је нафта која истиче из насуканог теретног брода проузроковала најтежу поморску еколошку катастрофу те земље. Према њиховом мишљењу, из брода је до сада можда истекло између 130 до 150 тона нафте, што је десетоструко више од претходних претпоставки.

Поморска агенција Новог Зеланда (МНЗ), која је задужена за одговор на катастрофу, саопштила је да је око 70 контејнера пало са брода у море пошто су се временски услови битно погоршали током ноћи.

На броду се налази и 11 контејнера са опасним материјама, међу којима је феросиликон који је запаљив у контакту са водом. МНЗ истиче да контејнери са наведеном супстанцом нису пали у море.

Међутим, премијер Новог Зеланда Џон Ки истакао је да су на броду откривене пукотине настале након удара у гребен и да се због тога не може одбацити ризик од пуцања брода.

Брод је дуг 236 метара и има 1 700 тона горива и 2 100 контејнера