Нови Зеланд: Снажна сњежна олуја

Дијелови Новог Зеланда од јутрос су потпуно блокирани због сњежне олује, која је појединим граводима донијела снијег први пут у пет деценија, док је због леденог невремена непроходно више саобраћајница, затворени су аеродроми и школе и прекинуто снабдијевање струјом у многим градовима. Сјеверно острво, које заједно са Јужним острвом чини двије главне копнене масе Новог […]

понедељак, 15 августа, 2011 / 10:05

Дијелови Новог Зеланда од јутрос су потпуно блокирани због сњежне олује, која је појединим граводима донијела снијег први пут у пет деценија, док је због леденог невремена непроходно више саобраћајница, затворени су аеродроми и школе и прекинуто снабдијевање струјом у многим градовима.

Сјеверно острво, које заједно са Јужним острвом чини двије главне копнене масе Новог Зеланда, захватило је најгоре зимско невријеме у посљедњих 50 година, а становништво Велингтона, новозеландског главног града, упозорено је на обилне сњежне падавине.

Најгори временски услови тренутно су на Јужном острву, гдје, иако су сњежне олује чешћа појава, становништво још покушава да се избори са неповољним приликама које ће, како се очекује, потрајати током већег дијела седмице.

"Људи треба да буду спремни на најгоре, што значи да се постарају да су снабдјевени у случају да не могу да изађу из кућа и буду без струје и других средстава", рекао је управник службе цивилне одбране у Велингтону Рајан Ван Шалквик.

Аеродроми су данас затворени у градовима Крајстчерч, Данедин и Квинстаун, на Јужном острву, гдје је забиљежено минус четири степена Целзијусових, што је изузетно ниска температура за то подручје, јавио је АФП.

Главни путеви до туристичког места Квинстаун су такође затворени, а према подацима националне саобраћајне службе, још десетак главних путева у земљи је непроходно.

У Велингтону, Крајстчерчу и на полуострву Коромандел на Сјеверном острву, хиљаде кућа остало је без електричне енергије, док је на Јужном острву затворен и велики број школа. Слабљење сњежног невремена на Новом Зеланду очекује се тек у четвртак.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *