Нови вирус хара Фејсбуком!

Опасност прети од поруке "Wanna laugh?” (Хоћеш да се смијеш) и нипошто не треба кликнути на понуђени линк. Корисници најпопуларније друштвене мреже на Интернету требало би да буду на опрезу јер се појавио нови вирус, скривен иза линка који обећава забаву. Уколико се у прозорчићу за четовање појави порука у којој пише „Wanna laugh?” (Хоћеш […]

уторак, 23 августа, 2011 / 17:28

Опасност прети од поруке "Wanna laugh?” (Хоћеш да се смијеш) и нипошто не треба кликнути на понуђени линк.

Корисници најпопуларније друштвене мреже на Интернету требало би да буду на опрезу јер се појавио нови вирус, скривен иза линка који обећава забаву.

Уколико се у прозорчићу за четовање појави порука у којој пише „Wanna laugh?” (Хоћеш да се смијеш), у питању је вирус који упада у компјутер на следећи начин: одмах послије логовања корисника на екрану се појављује захтјев за четовање са поменутим текстом, уз линк који треба да кликне да би скинуо нови флеш програм и одгледао препоручени видео.

Како да побједите вирус

1. У случају да је кориснику на овај начин преузет налог и употребљен за слање спам порука, препорука је да промјени лозинку. То може да уради тако што ће кликнути на „Заборавили сте лозинку?“ на страници за логовање.

2. Уколико је прва опција немогућа због тога што је промењена и-мејл адреса, можда може да помогне одјељак „Помоћ“ на Фејсбуку.

3. Добро је на компјутеру имати напредну верзију софтвера за заштиту од вируса, који ће пронаћи и отклонити „уљеза“. Уколико нема одговарајуће заштите, могуће је да ће се сличне ствари понављати.

Вируси на Фејсбуку, као и на Интернету уопште, обично су маскирани иза фраза које привлаче пажњу. Недавно се на Фејсбуку и Твитеру америчких корисника појавио један, скривен иза вјести о наводној смрти глумца Чарлија Шина, који је водио кориснике на лажну страницу Јутјуба.

Вирус се крије и иза поруке„hi how are you“, коју такође нипошто не треба отварати већ одмах избрисати.

Корисници Фејсбука који добијају спам поруке било у сандучету за поруке (инбоксу), на зиду или преко чета не би требало да их отварају, него да их одмах избришу.