Нови сибирски рекорд минус 71

У Источном Сибиру забиљежена је најнижа температура у неком насељеном месту. Наиме, у селу Ојмјакон измјерен је минус 71 степен Целзијуса, пише Мондо. Источносибирско село Ојмјакон најхладније је стално насељено мјесто на Земљи. Ту живи око 500 људи, који пак кажу да су зиме последњих година топлије јер су се температуре кретале између минус 40 […]

уторак, фебруар 19, 2013 / 09:05

У Источном Сибиру забиљежена је најнижа температура у неком насељеном месту. Наиме, у селу Ојмјакон измјерен је минус 71 степен Целзијуса, пише Мондо.

Источносибирско село Ојмјакон најхладније је стално насељено мјесто на Земљи. Ту живи око 500 људи, који пак кажу да су зиме последњих година топлије јер су се температуре кретале између минус 40 и минус 50 степени.

"Када сам ишао у школу, сећам се сваки дан је било минус 60, минус 61. Тако је сваке године, барем десетак дана", прича дрвосјеча Алексеј Јегоров.

Ово село – Ојмјакон није у најбољим односима са оближњим селом Верхојанск које такође полаже право на титулу најхладнијег на свијету.

Како објашњава етнограф Тамара Васиљева "рат" је почео са штампарском грешком. Наиме, у једном документу је наведено да је 1885. у Верхојанску измјерена температура минус 67,8 ступњева Целзијевих. То је био повод за свађу, каже Васиљева.

Овај је крај познат и по дуговјечним становницима.Оставите одговор