Нови Сад обиљежава Дан ослобођења од аустроугарске окупације

У Новом Саду данас је почео тродневни програм обиљежавања 9. новембра – Дана ослобођења Новог Сада од окупације Аустроугарске монархије у Првом свјетском рату. Пограм обиљежавања 94. године ослобођења Новог Сада у Првом свјетском рату почео је светом литургијом у новосадској Саборној цркви, као и поменом српским и савезничким војницима који су настрадали током Првог […]

четвртак, 8 новембра, 2012 / 09:30

У Новом Саду данас је почео тродневни програм обиљежавања 9. новембра – Дана ослобођења Новог Сада од окупације Аустроугарске монархије у Првом свјетском рату.

Пограм обиљежавања 94. године ослобођења Новог Сада у Првом свјетском рату почео је светом литургијом у новосадској Саборној цркви, као и поменом српским и савезничким војницима који су настрадали током Првог светског рата.

У Градској библиотеци данас у 12.30 часова биће одржан научни скуп "Новембарски дани у Новом Саду 1918. године".

Централна свечаност почеће сутра у 14.00 часова, дочеком Почасне чете гарде Војске Србије на централном градском тргу, Тргу слободе, у Новом Саду – најављено је из кабинета градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.

Свечаности поводом ослобођења града од окупације Аустроугарске монархије поред Вучевића, присуствоваће и министар одбране Србије Александар Вучић, командант Прве бригаде копнене Војске Србије бригадни генерал Ђокица Петровић, као и епископ бачки Иринеј.

Прије почетка централне манифестације на Тргу, представници града Новог Сада ће у 8.00 часова посјетити Спомен собу Прве бригаде Копнене војске у команди новосадског гарнизона.

Сат касније, они ће положити вијенце на Спомен крст палим борцима 1912-1918. у порти новосадске Успенске цркве.

Делегација града ће у 11.00 часова у касарни "Југовићево" присуствовати обиљежавању Дана Прве бригаде Копнене војске.

Свечана академија поводом Дана ослобођења Новог Сада у Првом свјетском рату биће одржана у 19.00 часова у Малој дворани Спортског и пословног центра "Војводина" /Спенс/.

Српска војска, под командом војводе Петра Бојовића, ослободила је 9. новембра 1918. године Нови Сад у Првом свјетском рату од окупације Аустроугарске монархије.Оставите одговор