Нови позив зе Берлусконијеву оставку

Лидер опозиционе Демократске странке Пијерлуиђи Берсани затражио је синоћ пред више стотина хиљада људи на римском тргу Сан Ђовани оставку италијанског премијера Силвија Берлусконија, али је изнио и план обнове. "Италија ће се извући из кризе, вратити своје достојанство, али Берлускони мора да поднесе оставку", рекао је Берсани на протестном скупу Демократске странке, бивше Комунистичке, […]

недеља, 6 новембра, 2011 / 11:19

Лидер опозиционе Демократске странке Пијерлуиђи Берсани затражио је синоћ пред више стотина хиљада људи на римском тргу Сан Ђовани оставку италијанског премијера Силвија Берлусконија, али је изнио и план обнове.

"Италија ће се извући из кризе, вратити своје достојанство, али Берлускони мора да поднесе оставку", рекао је Берсани на протестном скупу Демократске странке, бивше Комунистичке, партије под називом "Обнова и повјерење".

Демократска странка је, према садашњим истраживањима јавног мњења, најјача странка у Италији.

На римском тргу окупили су се људи из цијеле Италије који су дошли у више од 700 аутобуса и 14 посебних возова.

Берсани је за своју странку рекао да је спремна да преузме власт, али није обећао мед и млијеко, већ велику обнову с великим жртвама.

"На крају види свјетло, види се излаз из кризе у коју је Италију увукла Берлусконијева десница. Берлускони, који је предмет поруге у цијеломе свијету, мора отићи кући", рекао је Берсани.

И унутар Берлусконијеве странке има све више оних који сматрају како би велики шеф требао да се повуче.

Берсани сматра да Европска комисија и Међународни монетарни фонд /ММФ/ нису увели мониторинг над Италијом, већ над Берлусконијем који до сада није провео ни једну мјеру економске штедње од оних које је обећао да ће провести.

"Спремни смо дати свој прилог у обнови земље", изјавио је Берсани и предложио и странкама центра да са Демократском странком створе владу или до краја садашњег мандата парламента или послије пријевремених избора.

Берлускони је вечерас саопштио како нема намјеру да поднесе оставку./Оставите одговор