Нови наслов АСогласа: Станко Загорац, задужбинар

У зворничком Дому омладине представљен је роман аутора Рајка Бошковића из Осмака "Станко Загорац, задужбинар" у издању "Асогласа" из Зворника и Епархије зворничко-тузланске, који говори о великом доприносу овог човјека црквеној умјетности и уопште култури српског народа.

среда, 7 јула, 2021 / 10:14

"Станко је својим дјелом заслужио да буде забиљежено оно што је урадио. Све што је записано трајно остаје, па ће тако остати запамћено и дјело овог великог човјека. Црква коју је он уредио изнутра је најљепша коју сам ја видио у свом животу", рекао је аутор романа.

Бошковић, коме је ово трећи роман и петнаеста књига, рекао је новинарима да је у књизи описан живот Станка Загорца од дјетињства до ових дана, а роман је писан у реалистичком тону, односно све у њему је истина која је умјетнички обликована.

Рецензент романа Мирко Бабић сматра да књига има велики значај јер је то документ о великом човјеку који је пуно урадио у једном тешком времену.

"Осликавајући неколико цркава, Станко је оставио печат у свом времену. Књига је битна јер говори о неким кључним животним ситуацијама које ријетко када заврше на начин како су замишљене", рекао је синоћ Бабић.

Према његовим ријечима, Станко је као дјечак замишљао да сам направи цркву, те је један од ријетких људи који је свој сан могао да одсања до самога краја.

"Није направио цркву, али је дао да се осликају цркве чиме се његов сан остварио, а уједно је дао допринос црквеној умјетности и уопште култури нашег народа", рекао је Бабић.

Станко Загорац, о коме роман говори, рекао је да је аутор књиге једно вријеме био његов учитељ, те је могао да у континуитету прати његов живот и рад.

У роману је описано како је рано остао без мајке и оца и о маштањима да направи цркву, те како је Загорац постао оно што јесте.

"Моја породица је комплетно урадила фрескописање и унутрашње уређење цркве Огњене Марине у Цапардама код Осмака. Сада радимо фрескописање у старој зворничкој цркви Светог Јована Крститеља, а очекујемо благослов за уређење манастира Папраћа", рекао је Загорац.

Истичући да има седморо унучади, Загорац је дао обећање пред Богом да ће да уреде седам цркава и манастира.

Директор издавачке куће "Асоглас" Дејан Спасојевић рекао је да му је част што је ова књига објављена заједно са Епархијом зворничко-тузланском, уз благослов Његовог преосвештенства епископа Фотија.

Он је додао да се ради о човјеку који је својим добрим дјелима и животом послужио као примјер многима и заслужио да се о њему пишу књиге, испуњавајући ријечи Светог апостола Павла, који каже "добро чинити да вам не досади".