Нови начелници: Редовно ћемо обавјештавати јавност

Наставак серијала интервјуа са неколико начелника општина у којима је дошло до смјене власти на Локалним изборима у октобру 2012. године. На овом мјесту смо већ читали одговаре на питања о стању у општинама; начелници данас за Фронтал говоре о томе да ли ће редовно објављивати све појединости о стању у буџету, пројектима, предузећима и […]

петак, 19 априла, 2013 / 13:57

Наставак серијала интервјуа са неколико начелника општина у којима је дошло до смјене власти на Локалним изборима у октобру 2012. године.

На овом мјесту смо већ читали одговаре на питања о стању у општинама; начелници данас за Фронтал говоре о томе да ли ће редовно објављивати све појединости о стању у буџету, пројектима, предузећима и осталим стварима које су затекли и активностима које тек слиједе.

Драго Ћирић

начелник Општине Србац

Све детаље о недомаћинском пословању претходне власти смо објавили у децембарском броју Србачких новина које су буквално разграбљене. Новине су и даље доступне у електронској форми на нашој званичној интернет страници www.srbac-rs.com и мислим да су сви грађани могли коначно да се увјере на који начин је СНСД у протеклих десетак година неконтролисано трошио и расипао наш новац.

Ове информације и даље објављујемо у континуитету путем свих електронских и штампаних медија са којима имамо добру сарадњу, па чак и са онима за које се незванично говори да се налазе под утицајем владајућих структура СНСД на републичком нивоу.

Медији се коначно почињу будити из летаргије јер и новинари су живи људи који живе у лошим економским и социјалним условима и овакво стање апатије у друштву нам не може донијети ништа добро, због чега су неопходне промјене на свим нивоима властима на општим изборима 2014.године.

Љубиша Ћосић

начелник Општине Источно Ново Сарајево

Више пута до сада сам објављивао појединости о стању у буџету, пројектима, предузећима и осталим стварима које сам затекао када сам дошао на мјесто начелника Општине, тако да сматрам да нема потребе више ићи са медијским експонирањем о овој ситуацији.

Међутим, свакако да постоје електронски и штампани медији, који су вјероватно заузети праћењем активности опозиционих странака у Републици Српској, којима су наклоњени, тако да немају времена, а ни жеље, да одвоје кратко вријеме, и да чују које идеје има и које проблеме је наслиједио од претходне власти начелник који је легално биран и изабран од стране становника Источног Новог Сарајева.

Наравно да је право сваког медија да субјективно фаворизује или подржава позицију или опозицију, мада је далеко битнија је професионална и етичка дужност медија, као и начело објективности у извјештавању грађана, и то о свим позитивним и негативним стварима које се дешавају у њиховој локалној заједници.

Према томе, у свијету медија, али и сваком другом послу опстају само професионалци, док они који протежирају и фаворизују „једну“ или „другу“ страну, а истину и чињенице оставе по страни, буду напуштени и заборављени.

Томислав Пухалац

начелник Општине Рогатица

Већ сам одговорио да буџет општине Рогатица јесте у дефициту. Он је скоро 900 хиљада КМ. По програму рада Скупштине општине Рогатица ова проблематика наћи ће се на дневном реду на априлском засједању. Ту ће бити „подвучена црта“ испод прошлогодишњег буџет и тек онда ће се моћи говорити о коначној и званичној цифри.
Што се тиче другог дијела питања наша Административна служба потпуно је свој рад учинила доступним најширој јавности и медијима.

Од нас информације свакодневно теку према БН телевизији, РТРС-у, АТВ-у, радио станицама, СРНА-и, дневним и периодичним новинама, интернет порталима, па ако хоћете право и према Вашем информативном порталу. Ништа што радимо или што је неко радио, било добро или лоше, од јавности нећемо сакрити. Наша званична општинска интернет презентација www.општинарогатица.com ажурира се на дневном нивоу и тамо можете наћи детаље о свему што је рађено. И што радимо. Или не радимо.

Зоран Латиновић

начелник Општине Градишка

Основне карактеристике, цифре и стање буџета и неких пројеката обнародоване су у локалном парламенту у више наврата. Имао сам прилике да посредством медија изнесем чињенице о стању у Градишци али имам осјећај да у јавности још није преовладала пуна свијест о изразито лошем стању у неким локалним заједницама. Важно је, наравно, суочити се са свим овим изазовима али је важније наћи прави кључ и рјешења да се из постојеће ситуације изађе. То се не може десити за два или три мјесеца. Биће потребне године јер су године потрошене на срљање у правцу који нас је довео до ове тачке. Припремамо штампано издање «Градишких новина» у коме ће бити све чињенице о стању које смо затекли али и основне пројекције трасе која води из садашње ситуације.

Нисам склон олаком давању обећања али могу гарантиовати да ћу учинити све да процесе усмјеримо у позитивном правцу. Да Градишка буде отворен град, да њиме транспарентно управљају одговорне политике и одговорни људи, да општинска власт , у пуном смислу те ријечи, буде квалитетан сервис грађанима. Паралелно с тим промовисаћемо нашу географску позицију првог сусједа Европске уније, али и другим квалитетним претпоставкама настојаћемо обезбиједити, ако не привредни препород, а оно свакако значајне помаке у сектору развоја реалне привреде.

Милован Бјелица

начелник Општине Соколац

Претходно описано снимљено затечено стање, у свим областима константно допуњавамо новим текућим показатељима, како би били у стању да делујемо у реалним оквирима и да на време предузимамо потребне акције.

Да би смо општину Соколац представили инвеститорима и свима који су заинтересовани за наш развој, учинили смо сљедеће:
• На Интернету смо атрактивним сајт-ом (www.opstinasokolac.net) јавност обавjештавали о дневним догађајима у општини Соколац, уз све остале садржаје који се на њу односе. Велика посећеност интернет странице из земље и иностранства говори о великом интересовању јавности за догађања у нашој општини.
• Преко свих медија и сопственог инфо-центра смо информисали јавност о дешавањима и нашим активностима.
• Сами смо начинили презентацију општине Соколац и материјал који представља општину Соколац са свим њеним природним, привредним и потенцијалним ресурсима, уз понуду инвеститорима преведену на три језика. Финализација и штампање материјала су у току.

Поред ових активности ,за развој нашег подручја учинили смо сљедеће:
1. Започели смо рад на великом међудржавниом пројекту (Аустрија, БИХ и Република Србија) за развој и заједнички наступ региона : Романије, Златибора и Хомоља у области пољопривреде.
2. Започети су разговори са Вишим савјетником свјетске банке у Србији гос.Будимировићем,који је исказао своју спремност да Соколац укључи у своје пројекте и да стране партнере са којима ради у Србији доведе у Соколац. Договорени су први сусрети и долазак страних делегација у марту ове године. Предмет њиховог интересовања су улагања и сарадња у области туризма, спортских садржаја, пољопривреде,хране и прераде дрвета.
3. Са Емиром Кустурицом, прослављеним режисером ради се на реализацији пројекта етно-села на равној романији.Реализација пројекта би започела на пролеће,одмах након израде идејног пројекта на коме сад раде његови стручњаци.
4. Соколац је у јануару посјетио амбасадор Азербејџана Елдар Хасанов са групом привредника са којима се разговарало о могућим облицима сарадње. Договорени су нови сусрети и разрада планова сарадње.
5. Поред тога обављени су разговори са ресорним министрима у Власт Републике Српске и БиХ. Из тих разговора да се закључити да су сви спремни да помогну, али да су финансијска средства ограничавајући фактор за реализацију одређених пројеката



0 КОМЕНТАРА

  1. Redovno cete obavestavati narod koliko ste zaduzili opstine, u kolikom su minusu opstine, kolika su potrazivanja firmi koje su asfaltirale predizborne seoske alsfalte.
    Redovno cete smisljati nove infrastrukturne prijekte, za njih diazti kredite i dve trecina para sebu u dzep strpati, opravsi ih na asfaltima i zgradama. A za to vreme i ono malo privrde sto je ostalo ce se gasti, a vi cete prizovati stane investicija, stvarajuci im ambijent.
    Trecinu tih opstian treba pozatvarati i trecinu nacelnika pohapsiti i suditi. Dve rtecine opstinskih sluzbenika koji se drze ba grbaci naroda da parazitiraju u opstini treba otpustiti, jer su opstine pretvorene i ustanove za socijlni zbrinjavanje. A onoj trecini sluznenika sto preostane treba odmah prepoloviti plate i uvesti placanje po realizaciji posla i rad od procenta stvorenog BDP.
    Opstine koje nemaju privredu moraju se zatvoriti, ne mogu se te lokalne vlasti skrivati iza lede vlade da nije privreda u njihovoj nadleznosti.

  2. “Нови начелници: Редовно ћемо обавјештавати јавност“

    Долазите ви редовно на посао, мање крканлука, мање холестерола, а обавјештавајте нас само кад нешто паметно урадите. Знам да ће то бити ријетко, али немојте нас давити и кукати.