Нови министар прописује рецепт: Уштеде на лијековима и додатне акцизе

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Слободан Станић сматра да је недостајући новац у здравству могуће обезбиједити уштедама при набавци лијекова који се издају на рецепт, те увођењем додатне акцизе на дуван, алкохол и аутоодговорност. "То би било, рецимо, пола марке по кутији цигарета или додатне накнаде возачима за осигурање у саобраћају и тим […]

петак, март 22, 2013 / 12:16

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Слободан Станић сматра да је недостајући новац у здравству могуће обезбиједити уштедама при набавци лијекова који се издају на рецепт, те увођењем додатне акцизе на дуван, алкохол и аутоодговорност.

"То би било, рецимо, пола марке по кутији цигарета или додатне накнаде возачима за осигурање у саобраћају и тим парама било би могуће обезбиједити 70 до 100 милиона КМ за здравство Српске“, појаснио је Станић у интервјуу Срни и навео и да је овакав приједлог са урађеним анализама већ спреман, али да је неопходно да добије и политичку подршку на нивоу БиХ.

Уштедама по различитим ставкама биће обезбијеђена дугорочна одрживост система, а додатним средствима биће покушано да се очува достигнути ниво права пацијената, али и обезбиједе додатна побољшања у здравственој заштити за грађане.

Станић напомиње да је пракса посебних пореза на акцизну робу присутна у европским земљама, те да и Србија има такозвани "дувански динар“.

Он подсјећа да су прве анализе показале да је набавком лијека "мунизол“ од 40 милиграма умјесто 20 могуће уштедјети годишње 500 хиљада КМ, те да је годишње уштеде од 900 хиљада КМ могуће направити и код једног лијека за висок притисак.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске истиче да у наредном периоду у здравству Српске треба донијети велике и тешке одлуке, како у погледу самог стања појединачно у здравственим установама, тако и када је ријеч о рационализацији мреже здравствених установа, питању надлежности над управљањем домовима здравља, те вишку запослених.

"Одржаћемо неколико састанака – како са представницима здравствених установа, тако и са представницима Савеза општина и градова, установа социјалне заштите, института, завода, синдиката, а тек након тога могу изаћи пред Владу са конкретним приједлозима“, наводи Станић.

Када је ријеч о вишку и структури медицинског и немедицинског кадра у појединим здравственим установама, Станић је рекао да одговорност за такве појаве дијеле сви, али да ће се покушати наћи рјешења за сваког појединачног радника колико год то буде могуће – на примјер, прерасподјелом кадра унутар система здравствене заштите.

"За Соколац, конкретно, гледаћемо да бар дио људи који су вишак у Дому здравља збринемо у Завод за форензичку медицину, који ће тамо бити отворен“, рекао је Станић.

Министар здравља и социјалне заштите Српске наглашава да различита побољшања – како здравствене заштите, тако и здравља становништва не коштају ништа.

Подсјећајући да су највећи фактори ризика за настанак кардиоваскуларних, па чак и канцерогених обољења – недостатак физичке активности, гојазност, пушење, висок крвни притисак и висина шећера у крви, те алкохолизам – Станић је рекао да о томе може да води рачуна сваки појединац, а да то систем не кошта готово ништа.

"Са новим директором Института за јавно здравство покушаћу да, и без средстава или прерасподјелом властитих средстава, још у вртићима и основним школама, покренемо пројекте едукације за дјецу о значају здравља и начинима његовог очувања“, наводи Станић за Срну.

Према његовим ријечима, овакве превентивне програме здравствене заштите, али и набавку различите опреме, могуће је финансирати и путем различитих програма Свјетске здравствене организације, односно Глобал фонда и других страних извора.Оставите одговор