Нови избори у Добоју и Сребреници 21. фебруара

Грађани Добоја ће за градоначелника и за одборнике у градској Скупштини поново моћи да гласају у недјељу, 21. фебруара 2021. Избори се проводе на основу истих кандидатских листи.

уторак, 2 фебруара, 2021 / 14:07

Предсједник ЦИК БиХ Жељко Бакалар рекао је да су добили обавјештења из Града Добоја и Општине Сребреница у којима пише да је локална власт обезиједила свој дио новца за нове изборе.

– Ми још немамо информација из Министарства финансија БиХ, како бисмо могли да упутимо формални захтјев према Савјету министара БиХ – рекао је Бакалар.

Исти дан 21. фебруара, грађани Сребренице поново излазе на изборе за начелника оптшине и за Скупштину општине.

Сједница ЦИК-а је још у току, а за одлуке и расписивању поновљених избора гласала су четири присутна члана ЦИК-а, од укупно седам. Дакле, већина за одлуку већ постоји.

Подсјећамо, 21. јануара ЦИК је донио одлуку да, због кршења Изборног закона БиХ, поништи изборе на већини бирачких мјеста у Добоју и Сребреници. Суд БиХ је 27. јануара одбацио бројне жалбе на овакву одлуку ЦИК-а.

Према Изборном закону БиХ, поновљени избори требало би да се одрже најкасније 14 дана од правоснажности одлуке ЦИК-а о поништавању избора. На изборима који су поништени у Сребреници је за начелника општине највише гласова освојио актуелни начелник Младен Грујичић, а у Добоју Борис Јеринић, који је ту функцију такође обављао и у прошлом мандату.