Нови Град: Годишњица одбране од хрватске агресије

Служењем помена и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје цивилним жртавама рата у насељу Туњице код Новог Града почела је централна манифестација обиљежавања 18 година од одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије. Ове године централи програм обиљежавања одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије одржава се у Новом Граду у […]

среда, 18 септембра, 2013 / 11:17

Служењем помена и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје цивилним жртавама рата у насељу Туњице код Новог Града почела је централна манифестација обиљежавања 18 година од одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије.

Ове године централи програм обиљежавања одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије одржава се у Новом Граду у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

На спомен-обиљежје у насељу Туњице, у којем су припадници хрватских снага 1995. године прешли на територију општине Нови Град и гдје је погинуло највише цивила и војника, вијенце су положиле делегације
Владе, Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организације, Савеза логораша Републике Српске.

Вијенце су положиле и делегације Савеза удружења и организација ратних војних инвалида Српске, Удружења цивилних жртава рата Републике Српске, општине Нови Град и друге бројне делегације.

У храму Светих апостостола Петра и Павла у 11.00 часова биће служен парастос за страдале у агресији Војске Хрватске у септембру 1995. године, након чега ће бити положени вијенци код централног спомен- обиљежја.

Обраћање званичника у сали бисокопа у Новом Граду и пригодан умјетнички програм предвиђени су у 12.00 часова.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године, а током два дана офанзиве погинуло је 57 лица, од којих 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, док је рањено 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Процијењено је да је на подручју општине Нови Град причињена материјална штета од око 80 милиона КМ.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године да потисну Хрватску војску преко Уне.

Према подацима владиног Центра за истраживање ратних злочина, у агресији Војске Хрватске 18. и 19. септембра 1995. године на подручју западнокрајишких општина Републике Српске, односно на територији општина Козарска Дубица, Нови Град и Костајница, убијено је 54 цивила, 44 војника и шест припадника МУП-а Српске.

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штете, а према подацима општинских комисија о процјени материјалне штете у Новом Граду она износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.