Нови египатски премијер се обратио народу

КАИРО – Обраћајући се хиљадама демонстраната окупљених на чувеном Тргу Тахрир, дан након свог именовања, нови египатски премијер Есам Шараф обећао је данас да ће одговорити на захтјеве о демократским промjенама. „Овде сам, јер сам од вас добио легитимитет и све ћу учинити да одговорим на ваше захтјеве”, рекао је Шараф а његове ријечи су […]

петак, март 4, 2011 / 17:15

КАИРО – Обраћајући се хиљадама демонстраната окупљених на чувеном Тргу Тахрир, дан након свог именовања, нови египатски премијер Есам Шараф обећао је данас да ће одговорити на захтјеве о демократским промjенама.

„Овде сам, јер сам од вас добио легитимитет и све ћу учинити да одговорим на ваше захтјеве”, рекао је Шараф а његове ријечи су биле поздрављене махањем застава.

Шарафа је нова војна власт именовала јуче на мјесто Ахмеда Шафика кога демонстранти нису хтjели јер га је на то место поставио Мубарак при крају владавине.

Шараф, рођен 1952. године био је кратко министар за транспорт под Мубараком, придружио се демонстрантима на Тргу Тахрир током устанка и тражио заједно са њима политичке и економске промјене.

Веома ријетко за једног египатског званичника, он се појавио данас на Тргу Тахрир, непосредно уочи молитве петком. Присутни су му направили људски тунел да би могао да се пробије кроз масу узвикујући „Са вама смо”.

„Молим вас да будете стрпљиви. учинили сте нешто велико а заједно ћемо учинити још више. Имам тежак задатак и потребно нам је стрпљење”, истакао је Шараф.

Традиционални протести петком су се данас претворили у масивну прославу вијести да је Шафик поднио оставку.

Шараф је одао пошту „мученицима револуције, хиљадама рањених и породицама жртава”.

„Молим се да Египат постане слободна земља и да безбjедносни апарат служи грађанима. Подигните високо главе, ви сте Египћани”, рекао је Шараф на крају свог обраћања употребивши познати слоган Трга Тахрир. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *