Нове жртве у Јемену

Једна особа погинула је данас у сукобима полиције и демонстраната у јужној јеменској луци Аден, док се настављју антивладини протести у пријестоници Сани.  Четири особе, укључујући једног 12-годишњег дјечака, убијене су јуче у различитим демонстрацијама широм Јемена, у којима опозиција покушава да збаци предсједника Али Абдулаха Салеха након 32 године на власти. Али ни Салех […]

недеља, март 13, 2011 / 12:53

Једна особа погинула је данас у сукобима полиције и демонстраната у јужној јеменској луци Аден, док се настављју антивладини протести у пријестоници Сани.

 Четири особе, укључујући једног 12-годишњег дјечака, убијене су јуче у различитим демонстрацијама широм Јемена, у којима опозиција покушава да збаци предсједника Али Абдулаха Салеха након 32 године на власти.

Али ни Салех ни његови противници нису спремни да се повуку из сукоба у којима је за посљедња два мјесеца погинуло више од 30 људи.

Неколико хиљада људи окупило се данас испред Универзитета Сана, епицентру протеста у пријестоници, постављајући барикаде које их одвајају од полиције која стоји у пуној приправности заједно са воденим топовима.

Демонстранти носе транспаренте на којима Салеха називају "Хемијски Али" због његове политике честе употребе сузавца против демонстраната. Министарсво унутрашњих послова одбацило је ове оптужбе.

Полиција је јуче употријебила сузавац и водене топове против демонстраната који су одговорили кишом камења.

Љекар добровољац који се брине о демонстрантима Абделвахид ал-Џунеид казао је да је јуче рањено око 250 људи.

Демонстрације су одржане и у граду Дар Саду, гдје је полиција такође пуцала и бацала сузавац да растјера неколико хиљада људи.

САД, које виде Салеха као важног савезника у борби против веома активне ћелије Ал каиде у тој земљи, саопштиле су да су згрожене крвопролићем и позвале на мир.

Вашингтон је позвао на "мирну промјену власти у Јемену" и апеловао на администрацију Салеха да одмах истражи велики број погинулих и рањених цивила.

"САД бране права грађана на мирне демонстрације", наводи се у саопштењу америчке амбасаде у Сани.

У саопштењу се одбацују оптужбе да је Вашингтон на било који начин подржао употребу силе био које стране, додајући да само дијалог може ријешити ову кризу.

Талас протеста, инспирисан побунама народа у Египту и Тунису, ослабили су позицију Салеха у земљи, али он упорно одбија позиве да се повуче нудећи, умјесто тога, нови Устав и пренос овлаштења парламенту.

Демонстранти се жале на раширену корупцију у земљи као и растућу незапосленост и сматрају да су промјене неопходне.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *