Нове сијалице: Штедељиве али отровне

Еко-сијалице се све ћешће користе у радним просторијама. Европска унија постепено престаје да користи традиционалне сијалице које су се користиле 120 година и присиљава становништво да користи алтернативне, које троше мање електричне енергије како би се на тај начин ублажиле климатске промјене. Критичари тврде да еко-сијалице могу да уштеде неколико милијарди еура, али да је […]

четвртак, 30 децембра, 2010 / 15:17

Еко-сијалице се све ћешће користе у радним просторијама.

Европска унија постепено престаје да користи традиционалне сијалице које су се користиле 120 година и присиљава становништво да користи алтернативне, које троше мање електричне енергије како би се на тај начин ублажиле климатске промјене.

Критичари тврде да еко-сијалице могу да уштеде неколико милијарди еура, али да је њихово свјетло оштро и бљештаво. Експерти кажу да може да изазове епилептички напад, мигрену, осип коже, и не препоручују их осјетљивим особама.

Обичне сијалице не садрже живу, а нема је ни у другим варијантама освјетљења које штеде енергију. Примјер су ЛЕД и халогенске сијалице. У истраживању њемачке Федералне агенције за животну средину, тестиран је најгори могући сценарио при кориштењу двије еко-сијалице од којих једна садржи два милиграма, а друга пет милиграма живе. Ниједна од њих није имала заштитно кућиште у случају пуцања.

Научници са Института Фраунхофер су открили да еко-сијалице испуштају око седам микрогама по кубном метру ваздуха, а дозвољена количина је 0,35 микрограма по кубном метру.

Научници савјетују људима да провјетре просторије уколико дође до пуцања еко-сијалице, и да петнаест минута не улазе у њу. Онима који скупљају дијелове сломљење сијалице се савјетује да носе заштитне рукавице. Остатке је потребно ставити у пластичну кесу и добро је завезати. Не треба их бацати у канте, него се према њима односити као према опасном отпаду.Оставите одговор