Нове језичко-образовне ујудурме у Мостару

МОСТАР – Министарство просвјете Херцеговачко-неретванског кантона саопштило је да никоме није оспорило право на употребу било којег језика, па ни хрватског, у наставном процесу на подручју овог кантона. Из кантоналног Министарства просвјете тврде, да ни у једном тренутку нису покушали да угрозе ничије право на националну групу предмета и очување традиционалних, културних и других вриједности, […]

недеља, март 29, 2009 / 11:50

МОСТАР – Министарство просвјете Херцеговачко-неретванског кантона саопштило је да никоме није оспорило право на употребу било којег језика, па ни хрватског, у наставном процесу на подручју овог кантона.

Из кантоналног Министарства просвјете тврде, да ни у једном тренутку нису покушали да угрозе ничије право на националну групу предмета и очување традиционалних, културних и других вриједности, па самим тим ни наставни план и програм на хрватском језику.

Родитељи дјеце хрватске националности, раније су најавили да дјецу неће уписати у школе због непровођења деветогодишњег основног образовања, по наставном плану и програму на хрватском језику.

Координациони одбор Вијећа родитеља ученика хрватске националности оптужио је министра просвјете Херцеговачко-неретванског кантона, Есада Џелиловића, да не жели да одобри одвијање наставе у деветогодишњем образовном процесу, на хрватском језику.

Један од чланова Координационог одбора Марио Крмек истакао је да је деветогодишње образовање на хрватском језику уведено само у школама у Мостару чиме је омогућено школовање на хрватском језику само за четвртину дјеце од укупног броја.

Ако се у све ово узме да «хрватски језик» није ништа друго него варијанта стандардног језика Вука Стефановића Караџића, добија се јасна слика о неодрживости државне заједнице каква је БиХ.Оставите одговор