Нова-стара већинска коалиција у Молдавији

КИШИЊЕВ – У молдавској скупштини је формирана већина од 59 посланика, јавила је руска агенција РИА Новости, преносећи изјаву лидера Либерално- демократске странке и дојучерашњег премијера Владимира Филата да су ЛДС, Демократска и Либерална странка формирали Савез за европску интеграцију. Раније је лидер Демократске партије Маријан Лупу саопштио да су органи те странке донијели одлуку […]

четвртак, 30 децембра, 2010 / 18:21

КИШИЊЕВ – У молдавској скупштини је формирана већина од 59 посланика, јавила је руска агенција РИА Новости, преносећи изјаву лидера Либерално- демократске странке и дојучерашњег премијера Владимира Филата да су ЛДС, Демократска и Либерална странка формирали Савез за европску интеграцију.

Раније је лидер Демократске партије Маријан Лупу саопштио да су органи те странке донијели одлуку о формирању коалиције са досадашњим партнерима.

„Имали смо три избора – формирање коалиције лијевог центра са опозиционом партијом комуниста, десног центра са либералима и либерал-демократама, као и да не формирамо коалицију”, рекао је Лупу, додајући да је великом већином одлучено да се формира коалиција десног центра.

После избора 28. новембра практично је задржан ранији распоред снага, у којем су комунисти добили 42 мандата у скупштини, а либерал-демократе, демократе и либерали 32, 15 И 12 посланичких мјеста, подсјећа Итар-Тас.

Како наводи руска државна агенција, очекује се да на првој сједници парламента Лупу буде изабран за предсједника скупштине, чиме постаје и вршилац дужности предсједника до избора новог шефа државе.Оставите одговор