Нова сједница НСРС 17. октобра

На састанку руководства Народне скупштине РС са шефовима посланичких група и представницима странака било је бурно. Ипак је договорено да наредна сједница парламента буде 17. октобра.

недеља, 8 октобра, 2017 / 15:42

Већ сада је јасно да ни сљедећа сједница парламента заказана за 17. октобар неће бити ни мало досадна јер је опозиција гласала против усвојеног дневног реда на којем је и извјештај Главне службе за ревизију о ревизији Консолидованог финансијског извјештаја о извршењу буџета за прошлу годину.

На дневном реду наредне сједнице Народна скупштине РС наћи ће се Приједлог резолуције о заштити уставног претка и проглашењу војне неутралности РС.

Ова резулација предложена је на дневни ред испред клубова СНСД-а, СП-а и СДС-К, али не и ДНС-а који чини скупштинску већину. Предсједник НСРС Недељко Чубриловић (ДНС) није одговорио на питање "зашто", него је само кратко поручио – "то питајте шефа клуба".

Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић је казала да су разлози "техничке природе".

На наредној сједници требале би се наћи и интерпелација опозиције, али и спорни ревизорски извјештај о консолидованом буџету РС, а који је био повод драме која се одвијала 13. септембра у ентитетском парламенту. Међутим, није јасно ко ће представити овај извјештај.

Готово у исто вријеме док је трајала сједница разријешени главни ревизор Душко Шњегота у скупштину је послао писмо у којем обавјештава посланике да мандат и њему и његовом замјенику истиче 12. октобра.

То значи да 17. октобра, за када је заказана сједница главна служба за ревизију неће имати никога да је представља у скупштини, истиче опозиција.

Предсједник парламента Недељко Чубриловић тврди да је могуће именовати неког радника из Службе за ревизију РС да то уради, али из опозиције сматрају да то није могуће урадити на тај начин.

Чубриловић је истакао да "има информације да ће извјештај Главне службе за ревизију РС бити представљен у складу са законом". Од 12. октобра Главна служба за ревизију не ради и то је једина истина, кажу посланици опозиције и за то криве власт јер је пожурила да "смакне" ревизора да не би говорио о дефициту.

За опозицију то је учињено врло неспретно јер режим у брзини није размишљао шта ће бити послије разрјешења главног ревизора и његовог замјеника.

– То је за сваку осуду. НСРС мора да штити законе и све акте, али очигледно код предсједника парламента све може. Међутим, није увјерио никога у то – истакао је шеф Клуба ПДП Бранислав Бореновић.

Власт се игра државом и то потврдјује и циркус који су направили у случају главног ревизора, тврди опозиција и најављује да не постоје услови за одржавање 22 сједнице парламента док год не буде поштован Устав, закон и пословник Народне скупштине.

– Имаћемо прилику да сви виде како ћемо пружати отпор. Или ће поштовати устав и законе или ће овдје имати блокаду. Нема другог начина да их научимо да поштују закон и ред, рекао је шеф СДС-овог клуба Вукота Говедарица.

Опозиција не открива конкретне планове за наредно засједање, али тврде да ће бранити достојанство скупштине.



Оставите одговор