Нова правила за рангирање општина у Српској

Општине у Републици Српској убудуће ће бити рангиране по новим правилима. Нову одлуку предложило је ресорно министарсто, а просјечна бруто плата запослених у административној служби јединице локалне самоуправе у односу на просјечну брутоплату исплаћену за запослене у области управе за претходну годину више неће бити један од параметара за одређивање степена развијености локалних заједница. Мјерило […]

среда, јун 19, 2013 / 14:20

Општине у Републици Српској убудуће ће бити рангиране по новим правилима.

Нову одлуку предложило је ресорно министарсто, а просјечна бруто плата запослених у административној служби јединице локалне самоуправе у односу на просјечну брутоплату исплаћену за запослене у области управе за претходну годину више неће бити један од параметара за одређивање степена развијености локалних заједница.

Мјерило више неће бити ни број корисника јавних водовода у односу на укупан број становника.

Такође, предлаже се измјена код мјерила који се односи на незапосленост, тако што ће се рачунати стопа незапослености, односно процентуално учешће незапослених у укупној радној снази, на нивоу јединице локалне самоуправе.

Као параметар који ће представљати основ за оцјену степена развијености општина у РС предлажу се остварени укупни приходи регистрованих привредних субјеката у претходној години на нивоу јединице локалне самоуправе по становнику, те остварени буџетски приходи у претходној години на нивоу јединице локалне самоуправе по становнику и стопа незапослености.

Да ли ће се општина убрајати у развијене, средње развијене, неразвијене или изразито неразвијене зависиће и од густине насељености, укупног броја регистрованих возила на подручју јединице локалне самоуправе у односу на укупан број регистрованих возила у РС и броја ученика који похађају основну школу у односу на број становника на нивоу јединице локалне самоуправе.

Одлуку о параметрима за оцјену степена развијености општина мора да одобри  парламент, а посланици ће је разматрати на сједници 25.јуна.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *