Нова поскупљења у наредним мјесецима

Грађане БиХ у овом и наредним мјесецима очекује нови талас поскупљења животних намирница, првенствено меса и месних производа, млијека и млијечних производа, шећера и хигијенских производа, пишу "Независне новине". Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић рекао је да је неминовно да месо поскупи у јулу и августу, првенствено због драстично смањене производње, подсјетивши […]

петак, 8 јула, 2011 / 10:02

Грађане БиХ у овом и наредним мјесецима очекује нови талас поскупљења животних намирница, првенствено меса и месних производа, млијека и млијечних производа, шећера и хигијенских производа, пишу "Независне новине".

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић рекао је да је неминовно да месо поскупи у јулу и августу, првенствено због драстично смањене производње, подсјетивши да су се таква поскупљења већ десила у сусједној Србији.

"Са тренутном цијеном од 3,3 КМ по килограму живе ваге, ми само пропадамо и само нас повећање цијене може спасити", тврди Маљчић.

У Удружењу произвођача млијека РС навели су да ће сигурно доћи до поскупљења млијека уколико се не повећа премија, с обзиром на то да је повећана цијена у другим земљама.

Месуд Лакота, секретар Удружења за заштиту права потрошача БиХ, говори да је евидентно да ће се ситуација са таласом поскупљења у Србији одразити и на БиХ, која скоро да и нема домаћу производњу и зависи од стања у земљама у окружењу.

Он је навео да је укупна потрошачка корпа у БиХ у првој половини године скупља за око 3,6 одсто.

Драгован Петровић из Покрета потрошача РС каже да би било логично да намирнице појефтине или да бар даље не поскупљују, али да је тешко процијенити шта ће трговци да ураде.