Нова помоћ: Кад се проси од Србије, онда то није просјачење, већ национална сарадња

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Србија помоћи Републику Српску с 25 милиона евра (око 50 милиона КМ) до краја године, са циљем да се одржи ликвидност и способност буџета да изврши све своје обавезе.

среда, 28 августа, 2019 / 14:27

Он је рекао да је тих 25 милиона евра највећи и најзначајнији обим помоћи који је РС икад имала од Србије. Пошто није навео на који ће начин бити исплаћена ова помоћ, тешко је провјерити да ли је Додик „на креативан начин“ представио чињенице.

Србија је 2016. купила обвезнице Републике Српске у износу од 30 милиона евра, а то је Додик представио као спас за буџет РС, што и јесте био, иако су обвезнице заправо задужење, које се отплаћује са каматом. Будући да не знамо на који начин ће бити исплаћена овогодишња „помоћ“, тешко је рећи да ли је тврдња о највећој помоћи истинита. Мада је тешко замислити да ће реализација бити другачија него као и 2016.

Додик је истакао да је у последње вријеме Србија одобрила више од 32 милиона евра помоћи за локалне заједнице у Републици Српској, као и четири у Федерацији БиХ које имају српску већину.

Додик је због тога захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу и његовом тиму, министру финансија Србије, премијерки Ани Брнабић, као и цијелој Влади и свима окупљенима око идеје да се помогне Српској.

Додик није говорио о разлозима због којих је буџет Српске сваких пар година у проблемима због којих му је потребна помоћ са стране. Такође, ни због чега Српска са Србијом нема сарадњу на значајним пројектима, који ће развијати привредну активност и бити на обострану корист.

Српска је у односу са Србијом прихватила улогу какву имају српске заједнице у околним земљама, које се задовољавају маленим инфраструктурним пројектима, а они се затим представљају као епохални израз помоћи и сарадње.

Вучић на тај начин прилично јефтино купује имиџ политичара који брине о Србима у региону. Будући на капацитет који Срби имају кроз Републику Српску, све сем градње фабрика, заједничких пројеката у области енергетике, те заједничких наступа на регионалном тржишту, обичан су политички фолклор.16 КОМЕНТАРА

 1. Сада смо истински угрожени, у сваком погледу.
  Нема везе, има Милош велики, БГД на води, итд. Босанци су на крају листе. Биће USA aid тек када огладнимо.

 2. Овакав србождерски чланак пун лажи, немоћи и фрустрација због Додикове политике којом успјешно брани Републику и српски народ, не можеш прочитати ни на Слободној Босни. Фуј!

 3. Сиротињо и Богу си тешка, тако каже народна пословица. Ми смо у Републици Српској тешки и Богу и народу јер су, сви они који су били власти од 1997. године, а нарочито ови од 2006. године, због неодговорности, незнања, јавашлука, пљачке, сарадње са странцима, поданичког односа и личних интереса, довели РС дo дна у скоро свакој области друштвеног, привредног и политичког живота. Давно је Рајко Петов рекао …“није све пропало кад пропало све је“.

 4. Ја не видим у овом тексту ништа што није истина.

  Наравно, добро је да бар Србија може поднијети куповину ово мало обавезница Републике Српске.

  Наравно да је то мала помоћ и овом режиму, који да је среће не би одавно требао помоћ, напротив, Србија и Република Срска би већ одавно биле уређене и срећне државе.

  Ја одговорно тврдим да се десет година од најнеуређеније државе у Европи може направити држава у којој се добро живи, држава која има изграђен неуништив правни, политички, безбједносни, привредни и образовни систем.

  Да прије 13-14 година све антисрпске звијери свијета и сва црвена, црна, жута и црно-жута политичка камарила не ударише на државника Војислава Коштуницу, а он се кад је Србију уставно обезбједио господски повуче, све да не би наудио Србији кроз унутрашње сукобе и могући грађански рат, данас би Срби са обије стране Дрине живјели у уређеним и срећним државама, овако, шансе Србије су мале, а овдје су шансе још увијек велике,мало нас има, а још увијек много имамо са једне стране, са друге, овдје још има национално одговорних, значи, овдје се још није повукао Коштуница,напротив, тачка.

  П.С. Сад погледајте сву помоћ Републици Српској од жутих, црвених и црно жутих после несрећног 5 октобра 2.000 године, банде која је стотине милијарди евра опљачкала од богате Србије, та помоћ не износи стотињак милиона евра, а онда погледајте великог Коштуницу, даде нам 1,34 милијарде КМ за Телеком који је вриједио пола милијарде, даде нам још пар стотина милиона КМ на друге начине, за само 2,5 година како честит човјек и патриота преузе владу Србије.

  Онда погледајте резултате Србије за 2,5 година владе државника Војислава Коштунице,(још он није човјек за владу, него да буде предсједник Србије,да буде коректив власти, све као интелектуална и морална громада, те национално најодговорнији српски политичар после монархије.

  Човјек је одмах по успостављању владе имао невјероватне опструкције из вана и из Србије, али је ипак за тај кратки период промијенио Устав Србије, Војводину, Чанка и Чеду ставио тамо гдје им је мјесто, смањио дуг Србије са 14,5 милијарди евра, на девет милијарди, повећао девизне резерве Србије са 3 на 11,5 милијарди евра, откупио од странаца криминално продани а по безбједност Србије неопходни Телеком Србије,………………………………………

  Погледајте данас дуг Србије, око 30 милијарди евра, погледајте раднике који носе пелене и раде за 300 евра мјесечно, погледајте овај свакодневни и невјероватни ријалити шоу типа шта је вођа данас јео, да ли је сварио храну, да ли је какио и прдио,да ли је подригнуо после јела, погледајте само стање у том несрећном друштву гдје се нпр. користе болесне особе за деградација свега што је остало од морала у српском друштву, тако да су тамо неке Миљане веће звијезде од наших одбојкашица, наших дама и поноса српског рода, дама због којих сам поносан што имам женску дјецу.

  Нисам ја ово случајно написао,Србија је најебала, деценијама се неће испоравити од овог ужасног ногдауна у коме живе, ми смо овдје пали ниско, али ја гарантујем животом да имамо јасан одговор, да се можемо писменом политиком, све кроз САБОРОВАЊЕ одупријети бошњакој хегемонистичкој политици и њиховим менторима.

  Да можемо одличне односе успоставити са Федерацијом, да се можемо историјски договорити муслиманским и хрватским народом, да можемо стратешки радити и писмено одговорити на све изазове који доноси ово вријеме, од климатских промјена, до политичких и еконоских изазова у Европи и свијету.

  Да можемо сачувати свој суверенитет, државност, Републику Српску, а одговорити на прави начин свим будућим политичким, економским, безбједносним и другим интеграцијама Републике Српске и дејтонске БиХ, са једне стране.

  Са друге, можемо упоредо за два четворогодишња циклуса изградити неуништив правни, политички, безбједносни, приврдни и образовни систем,односно, запослити народ, зауставити егзодус, очистити и уредити Српску као лутку.

  Успоставити моралне критерије који се опште важећи у понашању друштва, ударити јасне темеље очувања ћирилице и очувања индентитете српског народа тако да се тај начин понашања и размишљања не може никад и ничим урушити.

  Ма можемо се зајебавати и све то постићи уз слогу, јасан план и позитивну енергију у друштву, а можемо само себи лагати и пропасти, тако да нам за двадесет година, онда кад не буде овдје српских огњишта, фундаменталистички монструми буду рушили наше гробове, као што већ 20 година балисти раде српским гробовима на Косову и Метохији.

 5. Srbija je najsrećniji zemlja bila kada nije davala pare slijepim mačkama.
  Najnovija slijepa,sipljiva i olinjala mačka koju Srbija voli i u nju ulaže ono što otme ispred djeteta u kolijevci rođenog u Srbiji.
  Ovo nije nikakva pomoć Srbije, jednostavno se radi o legalnoj otimačini uz blagoslov Crkve koja se udružila i poklonila sotoni.
  Stadu će pričati kako je to sve strateški za srpski narod a srpski narod od ovoga neće imati ništa osim štete – dugoročne.
  Govana će uzeti kiriju od univerziteta pička materina a srpče neka ide u obdanište srbija.
  Shvata li neko dubinu te propasti kolektivne?
  Malo je reći da je Republika pjena od sapunice, ona je ispljuvak i stranci to znaju.
  Zato i dopuštaju da se radi šta se radi.
  A ovi što su oduševljeni neka napišu par smislenih rečenica zašto je dobra tzv. pomoć Srbije?
  Ko je prošao putem Užice – Bajina Bašta jasno mu je koliko je jadna i zapuštena sama Srbija.

 6. апостроф 30. августа 2019. у 13:09

  а онда погледајте великог Коштуницу, даде нам 1,34 милијарде КМ за Телеком који је вриједио пола милијарде, даде нам још пар стотина милиона КМ на друге начине, за само 2,5 година како честит човјек и патриота преузе владу Србије.

  Dade,moram priznati dade za telekom 1.34 milijaede .kako ti velis,Telekom je za ovih 13-14 g te pare zaradio. (prelistao sam sve finansijske izvjetaje za svaku g,ponaosob)
  Sad vrijedi brat bratu iste te pare.

  Nikola

  Ko je kome sta dao?

 7. Јасмине,

  он се достојанствено повукао прије 11 година, шта је било после њега у Србији и Српској, као и шта би било да оста бар још два мандата, то је други пар ципела.

  Ја рекох шта човјек уради за 2,5 година, како финансијски стабилизова Србију, уставно је обезбједи, због националне безбједности ријеши Телеком и Мтел, како кроз Мтел поможе Српској, како………………….

  1. Ајд што поштујеш Коштуницу као политичара, али зар ти као најпознатијем српском женскарошу не смета што су га назор оженили, што га пичка никад није интересовала, што нема ни једне љубавне афере попут тебе?

 8. Треба Симо лично познавати човјека, не млатити као кита по самару.

  Човјек је био у браку са професорицом деценије, жена је умрла, данас, више година од њене смрти, има једну фину даму као пратиљу, све како доликује правом српском господину.

  Иначе,медији су чудо, биједници су му хтјели свашта напаковати, те нема дјеце, те има мачку, као да је то неко зло, те…………………

  Нема човјек дјеце,није једини,велика је то бол за обоје супружника, шта да се ради, судбина?

  Чак су и то политичке битанге покушале искористити, све као минус том часном човјеку и тој часној српској породици.

  Шта ако је он могао имати дјеце, да супруга није могла затруднити, а он, све из љубави и поштовања остао у браку све до њене смрти?

  Питајте свако од вас своје супруге,кћерке, сестре, мајке, тетке, стрине и баке шта оне мисле о таквом човјеку, питај и ти Симо своје даме?

  П.С. Проф.др. Војислав Коштуница је постигао врхунац у образовању, културан је, честит, хуман и национално одговоран човјек, другим ријечима, он је српска политичка и морална институција, даће Бог, репер за све будуће српске интелектуалце и политичаре, тачка.

  1. Говнару, ко је помињао дјецу?
   Фукаро једна, многи велики људи нису ималу дјецу, оа то није умањило њихово дјело.

   Ни човјек којег политички слиједим нема дјецу, па то не мијења чињенице и мој однос према њему.

 9. „што су га назор оженили, што га никад није п*чка интересовала?“, он као настран, маму ли вам јебем покварену, човјек је 35 година био у браку прије него је постао предсједник владе Србије.

  Ту биједну причу су по задатку покушали протурити разне Чед, Чанци и остали говна, онда када је према свима био коректан, конкретан и национално супер одговоран, онда када је поправљао невјероватну моралну и материјалну штету коју су српском народу нанијели разни Милошевићи, Ђинђићи, Шешељи, Драшковићи…….., односно, онда када је уздизао Србију.

  П.С. Ниси ти њега случајно лицемјерно поменуо, све да би окренуо причу против мене и наше иницијативе, јебига, САБОРА ће бити, а ел гранде Коштуница ће бити присутан на свесрпском САБОРУ у Палама, све као синоним САБОРНОСТИ, порука јединства и национално одговорне приче у будућем животу Републике Српске, па таман да се ти и такви на мој курац насадите, тачка.

 10. Ништа од наведеног. Ово се једино може назвати : „специјални и паралелни новчаници“.
  Нешто као „Просфинктер“ док се није осамосталио.
  Или можда није?
  Можда су и даље у специјалним и паралелним везама оне две „фамилије“?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *