Нова подјела Србије – по регионима

ПИРОТ – Нацртом закона о регионалном развоју предвиђена је подјела Срије на седам региона, а Пиротски округ би, према том приједлогу, био у саставу Источног региона са седиштем у Зајечару. Начелник Пиротског управног округа Горан Стаменовић рекао је агенцији Бета да то није коначан приједлог и да није сигуран да је неопходно у овом тренутку […]

недеља, 19 априла, 2009 / 11:55

ПИРОТ – Нацртом закона о регионалном развоју предвиђена је подјела Срије на седам региона, а Пиротски округ би, према том приједлогу, био у саставу Источног региона са седиштем у Зајечару.

Начелник Пиротског управног округа Горан Стаменовић рекао је агенцији Бета да то није коначан приједлог и да није сигуран да је неопходно у овом тренутку делити Србију на седам региона.

„Чини ми се да је сва та подела урађена мало вештачки и да би можда број региона могао да се смањи. Сматрам да би формирање једног региона југоисточне Србије са центром у Нишу који би обухватио пчињски, јабланички, топлички, нишавски, пиротски и зајечарски округ, можда било боље решење", казао је Стаменовић.

Он је додао да је недавно на састанку Савјета Пиротског округа, кога поред начелника чине и предсједници пиротске, бабушничке, белопаланачке и димитровградске општине, разговарано о регионализацији, али да конкретни закључи нису донијети.

„С обзиром да је Пирот на граници између Источног региона, са центром у Зајечару и Јужног са центром у Нишу, како је замишљено овом поделом, постоје заговорници и једине и друге идеје", навео је он.

„Једни кажу да је можда боље ићи ка Источном региону због повезивања са Старом планином и због пограничног региона од Дунава уз Стару планину где ће бити велике инвестиције. Други сматрају да је веза ка Нишу природнија због тога што је Ниш културни, универзитетски и здравствени центар. У сваком случају о томе треба разговарати", казао је Стаменовић.

Он је оцијенио да је регионализација Србије потребна због даљег приближивања Европској унији.

У нацрту овог закона предвиђена је подјела Србије на регион Војводине, Београда, Западни, Источчни, Централни, Јужни и регион Косова и Метохије.Оставите одговор