Нова награда за предсједника Србије

Предсjеднику Србије Борису Тадићу је додијељена угледна награда „Полак“, за допринос демократским и економским реформама у централној и источној Европи, која ће му бити уручена у Прагу, 26. јула, саопштила је Прес-служба предсједника. Међу добитницима тог признања, установљеног 1994. године, још су и бивши премијери Србије Зоран Ђинђић и Чешке Вацлав Клаус, као и бивши […]

понедељак, 25 јула, 2011 / 10:46

Предсjеднику Србије Борису Тадићу је додијељена угледна награда „Полак“, за допринос демократским и економским реформама у централној и источној Европи, која ће му бити уручена у Прагу, 26. јула, саопштила је Прес-служба предсједника.

Међу добитницима тог признања, установљеног 1994. године, још су и бивши премијери Србије Зоран Ђинђић и Чешке Вацлав Клаус, као и бивши предсједник Пољске Лех Валенса. „Полак“ награду (Vašek i Anna Maria Polak Award) додјељује Амерички институт за политичке и економске студије у Прагу. Институт је, додаје се у саопштењу, основао Фонд за Америчке студије из Вашингтона, у партнерству са Универзитетом Чарлс и Универзитетом Џорџтаун.

Тадићу је прије двије и по недеље у Сарајеву уручен и орден Европског покрета у Босни и Херцеговини, који та организација додјељује лидерима региона за допринос помирењу.

Предсједник Србије је вјероватно међу политичарима са највише међународних признања. Прошле године у марту у Бохуму добио је награду „Штајгер“ (Steiger– један од појмова за рудара или надзорника рудника) – за поштење, отвореност, људскост и толеранцију, у категорији Европа. А 2008. године био је један од добитника награде „Квадрига“, која се на Дан њемачког јединства додјељује појединцима за визионарство, храброст, одговорност и ангажман којим свијет постаје бољи.

Награда која се додјељује од 2003. године први пут је повучена ове године јер је избор руског премијера Владимира Путина за лауреата изазвао оштре критике медија и политичара. „Квадригу“ су ранијих година, између осталих, добили и некадашњи канцелар СР Њемачке Герхард Шредер, бивши совјетски челник Михаил Горбачов, грчки премијер Георге Папандреу, бивши чешки предсједник Вацлав Хавел, турски премијер Реџеп Тајип Ердоган.

Овакве награде, према ријечима Миљенка Дерете, извршног директора „Грађанских иницијатива“, значе много. Можда је најбољи пример за то, како додаје, ово што се догодило са наградом која је била намијењена Путину.

„Наградом се исказује став државе и институције која је додјељује према једној политици или политичару који је спроводи. То је признање политици коју спроводе. Путин је није добио због политике коју спроводи. Мислим да је ово за Србију велики преокрет. Тадићева политика у овом тренутку заслужује те награде јер је заиста учинио све што је било потребно да се регион стабилизује“, каже Дерета, додајући да је Србија земља која није навикла да добија признања за политику и вјероватно због тога овакве награде многе изненађују.

У марту ове године министар полиције Ивица Дачић добио је награду „Бамбини“ за 2010. годину коју додјељује њемачка фондација „Европско друштво младих академаца“. Награда се сваке године додјељује личностима и организацијама за изузетно друштвено ангажовање.

Награду „Бамби“ 2000. године добио је предсједник Демократске странке Зоран Ђинђић. У образложењу жирија који додјељује награду оцјењује се да је „то што су демократске снаге Србије у октобру 2000. године поразиле диктатора Слободана Милошевића – прије свега Ђинђићева заслуга“.

Предсједник Борис Тадић био је 2008. добитник и Европске награде за политичку културу, коју додјељује швајцарска Фондација „Ханс Рингијер“. Новчани дио од 50.000 евра дао је за опремање породилишта у Грачаници, пренијели су медији.

Као предсједник СРЈ Војислав Коштуница је 2001. године добио награду „Државник године“, коју додјељује амерички Институт Ист-вест. Лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић је својевремено у Вашингтону проглашен за министра финансија године у свијету за 2006. годину, а признање је додијелио часопис „Јуромани“. 



Оставите одговор