Нова књига Добрице Ћосића:"Босански рат"

Нова књига истакнутог српског писца Добрице Ћосића под називом "Босански рат" биће представљена сутра у београдском Дому омладине, а крајем марта и у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бања Луци. На промоцији нове књиге некадашњег предсједника СР Југославије, која је планирана за сутра у 19.00 часова у Београду, осим аутора, говориће и оријенталиста […]

понедељак, 5 марта, 2012 / 09:44

Нова књига истакнутог српског писца Добрице Ћосића под називом "Босански рат" биће представљена сутра у београдском Дому омладине, а крајем марта и у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бања Луци.

На промоцији нове књиге некадашњег предсједника СР Југославије, која је планирана за сутра у 19.00 часова у Београду, осим аутора, говориће и оријенталиста Дарко Танасковић, писац Владимир Кецмановић, уредник Марко Крстић и публициста Драгослав Бокан.

Гордана Милосављевић-Стојановић из "Службеног гласника", који је издавач књиге "Босански рат", потврдила је Срни да ће у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци промоција овог Ћосићевог дјела бити одржана крајем марта.

Књига "Босански рат" обухвата записе преломних тренутака у новијој историји Србије, од 16. априла 1992. године до 17. децембра 1995. године, када је Никола Кољевић, у име Републике Српске, потписао мировни споразум у Јелисејској палати.

Ћосић у "Босанском рату" говори о томе како је створена Република Српска, свједочи о политичким притисцима и уцјенама Европске заједнице и договорима иза затворених врата, предрасудама политичког врха Србије и Срба у БиХ, неоствареним плановима и пропуштеним шансама, Дејтонском споразуму и миру.

Књига дневничких записа, публицистичких текстова, али и текстова из личне Ћосићеве архиве, чији се поједини дијелови први пут објављују, приредила је пишчева кћерка Ана Ћосић – Вукић.