Нова главобоља за Камерона због "Њуз интернешнел"-а

Британски премијер Дејвид Камерон суочава се са проблемима због тврдњи да је његов бивши директор за комуникације Енди Колсон примио неколико стотина хиљада фунти од компаније "Њуз интернешнел" док је био запослен код конзервативаца. Према јављању британске медијске куће Би-Би-Си, неколико испрекиданих уплата извршено је на рачун бившег уредника "Свјетских вијести" Колсону након што је […]

уторак, 23 августа, 2011 / 13:49

Британски премијер Дејвид Камерон суочава се са проблемима због тврдњи да је његов бивши директор за комуникације Енди Колсон примио неколико стотина хиљада фунти од компаније "Њуз интернешнел" док је био запослен код конзервативаца.

Према јављању британске медијске куће Би-Би-Си, неколико испрекиданих уплата извршено је на рачун бившег уредника "Свјетских вијести" Колсону након што је почео да ради за торијевце.

Исплате су биле у укупном износу под његовим двогодишњим уговором на функцији уредника сада угашеног таблоида "Свјетске вијести".

Би-Би-Си наводи да је у пакет исплата спадао и трајни приступ здравственој заштити те задржавање службеног аутомобила.

Портпарол лабуриста рекао је да се Камерон сада суочава са оптужбама да је један од његових најближих сарадника био на платној листи "Њуз интернешнела".

Према његовим ријечима, Камерон мора одмах да разјасни да ли су ове оптужбе истините.

Конзервативна странка ангажовала је Колсона у јулу 2007. године, шест мјесеци након што је отишао са функције уредника листа. Камерон је уласком у владу повео и Колсона и ставио га на државну платну листу када га је именовао за директора комуникација.

Колсон је поднио оставку у јануару након повећаног притиска због афере прислушкивања телефона јавних личности.

Током протеклог мјесеца, Колсон је ухапшен под сумњом за корупцију и прислушкивања телефона пуштен је уз кауцију до октобра.

Таблоид "Свјетске вијести" оптужен је за прислушкивање телефона жртава злочина, славних личности и политичара. Полиција је идентификовала 4 000 могућих прислишкиваних бројева.

Предсједник медијске корпорације "Њуз интернешнел" Џејмс Мурдок одлучио је током протеклог мјесеца да обустави издавање таблоида послије открића да је овај лист прислушкивао приватне телефоне да би дошао до информација. Таблоид "Свјетске вијести" био је најпродаванији британски лист, а излазио је 168 година.Оставите одговор