Нова газета: Руси купили 40 одсто Црне Горе

Према наводима руске Нове газете која је имала увид у црногорске катастарске књиге, око 40 процената Црне Горе припада Русима. Нова газета је у сарадњи са Центром за истраживање корпуције и организованог криминала, међународне организације која окупља новинаре истраживаче источне Европе, започела пројекат тражења некретнина чиновника, посланика, моћника и бизнисмена који су блиски властима у […]

понедељак, 7 новембра, 2011 / 14:38

Према наводима руске Нове газете која је имала увид у црногорске катастарске књиге, око 40 процената Црне Горе припада Русима.

Нова газета је у сарадњи са Центром за истраживање корпуције и организованог криминала, међународне организације која окупља новинаре истраживаче источне Европе, започела пројекат тражења некретнина чиновника, посланика, моћника и бизнисмена који су блиски властима у приморским земљама.

Газета пише да је Црна Гора етикетирана као “руско ВИП одмаралиште” и да се и након “летимичног увида у књиге” добија осјећај да половина Црне Горе припада Русима. “Већину власника вила и станова тек треба да идентификујемо”, пишу познате руске новине.

Да су током посљедњих година грађани Русије купили велики број некретнина на црногорском приморју је већ позната ствар. Међутим, оно што становници приморских градова вјероватно не знају је ко су њихове нове комшије.

Тако, на примјер, Новљани вјероватно нису свјесни да у њиховом граду кућу има важан политичар из Саратовске области и посланик Путинове Јединствене Русије, као и челници правног одјељења руског Министарства финансија.

Будву су бирали политичари, а према подацима Нове газете црногорску метрополу туризма за одмор је одабрала замјеница предсједавајућег Државне думе, као и породица државног инспектора за енергетику.

У Петровцу, који агенције за некретнине описују као миран градић, мјесто за одмор купио је члан управе Москве задужен за набавке, док се у Крашићима код Тивта осамио један од руководилаца изградње обилазнице око Санкт Петербурга.

У селима Требесин и Миловићи огромне парцеле купили су директори јаких државних компанија које се баве енергетиком и рударством.0 КОМЕНТАРА